Η Βαλένθια βιώνει μια πρωτοφανή καταστροφή, με τουλάχιστον 95 θανάτους και την πόλη να είναι καλυμμένη από λάσπες και νερά λόγω των πλημμυρών. Το σοκ είναι διάχυτο στην Ισπανία, καθώς οι έρευνες για τους αγνοούμενους συνεχίζονται και οι πληγέντες προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι ευθύνες των αρχών, καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αντίδραση τους κατά τη διάρκεια του φαινομένου και τα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί. Πολλοί κατηγορούν την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας για την καθυστέρηση στην έκδοση συναγερμού, ο οποίος εκδόθηκε μόλις στις 20:15 (τοπική ώρα), ενώ οι πλημμύρες είχαν ήδη προκαλέσει σοβαρές ζημιές.
«Το μέγεθος της τραγωδίας εγείρει ερωτήματα για το αν ο πληθυσμός ειδοποιήθηκε όταν ήταν ήδη πολύ αργά: Η Πολιτική Προστασία έστειλε ειδοποιήσεις όταν οι πόλεις είχαν ήδη πλημμυρίσει», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας El Mundo.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε βιομηχανικές περιοχές και σε δρόμους, καθώς οι οδοί ήταν κομμένοι και δεν υπήρχε πρόσβαση. Η συζήτηση στα social media στρέφεται επίσης στις ευθύνες τόσο της κεντρικής όσο και των τοπικών κυβερνήσεων.
«Ο χειρισμός της κατάστασης στη Βαλένθια υπήρξε αμελής και ανεύθυνος», δήλωσε η Isabel Díaz, δικηγόρος, όπως αναφέρει το BBC. «Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της ανικανότητας των υπευθύνων».
«Άχρηστη» η αρμόδια υπηρεσία
Η αγανάκτηση δεν περιορίζεται μόνο στην αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας, αλλά επεκτείνεται και στην έλλειψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Υπηρεσίες που θα μπορούσαν να είναι σωτήριες καταργήθηκαν λόγω κόστους.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας Βαλένθια, Carlos Mazón, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την απόφασή του να καταργήσει τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της Βαλένθια (UVE), την οποία χαρακτήρισε αναποτελεσματική. Η UVE είχε ιδρυθεί από την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση για την ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Το συνδικάτο Intersindical επιτέθηκε στην απόφαση του Mazón, υποστηρίζοντας ότι «δίνοντας προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, συμβάλλουν στην περιβαλλοντική παρακμή και επιδεινώνουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων». Ο Καταλανός εθνικιστής πολιτικός Gabriel Rufián επέκρινε επίσης την κατάργηση της UVE, επισημαίνοντας ότι ο Mazón ήταν «υπερήφανος» για τη διάλυση της υπηρεσίας.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια αντέτεινε ότι η UVE ήταν «ένας ακόμη φανταστικός οργανισμός, χωρίς πυροσβέστες, υλικά ή αποτελεσματικότητα». Ο κυβερνήτης της Βαλένθια, που δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι βροχοπτώσεις θα υποχωρούσαν στις 18:00 (τοπική ώρα), αντιμετωπίζει επίσης κριτική, καθώς οι βροχοπτώσεις επιδεινώθηκαν.
Ο δήμαρχος της L’Alcúldia, Andreu Salom, δήλωσε ότι αισθάνεται «εγκατάλειψη και απόλυτη αδυναμία», προσθέτοντας ότι δεν ενημερώθηκε για τον κίνδυνο υπερχείλισης του ποταμού Magre, ο οποίος πλημμύρισε την πόλη με νερό, λάσπη και συντρίμμια.
Η μεσογειακή απόδειξη της κλιματικής αλλαγής
Ο Mazón υποστήριξε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ήταν σε επιφυλακή από τη Δευτέρα και ότι το φαινόμενο ήταν τόσο ακραίο που ήταν δύσκολο να γνωρίζει κανείς πώς να συμβουλεύσει τους κατοίκους. «Οι ειδικοί μίλησαν για μια απολύτως πρωτοφανή κατάσταση», είπε, επικαλούμενος την «ακραία φύση των καιρικών φαινομένων».
Ακτιβιστές στην Ισπανία ζητούν ταχύτερη και πιο αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία, όπως ισχυρίζονται, προκάλεσε τις πλημμύρες. Η Eva Saldaña, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace Ισπανίας, τόνισε ότι «η κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μια πραγματικότητα που επηρεάζει τις ζωές μας και, σε αυτή την περίπτωση, αφαιρεί ζωές».
Ο κλιματολόγος Jorge Olcina από το Πανεπιστήμιο του Αλικάντε δήλωσε ότι οι πρόσφατες πλημμύρες είναι η «μεσογειακή απόδειξη της κλιματικής αλλαγής», προσθέτοντας ότι οι προειδοποιήσεις από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία θα έπρεπε να είχαν κρατήσει τους κατοίκους στα σπίτια τους. Ωστόσο, «οι άνθρωποι επιθυμούν να ζουν μια κανονική ζωή, ακόμη και όταν υπάρχει κόκκινος συναγερμός».
Με πληροφορίες από το BBC