17.7 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒραζιλία: Ποιες αποφάσεις θα λάβει η G20 για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων;

Βραζιλία: Ποιες αποφάσεις θα λάβει η G20 για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων;

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Carlos Cuerpo, κάλεσε τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να «δείξουν γενναιότητα» και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για τους 3.000 δισεκατομμυριούχους. Σημείωσε ότι οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν ότι οι πολίτες απαιτούν «αναδιανομή του πλούτου».

Η σημερινή κατάσταση

Η φορολογία των δισεκατομμυριούχων είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της G20, η οποία διεξάγεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στις 25 Οκτωβρίου, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ψήφισε υπέρ μιας ετήσιας εισφοράς 2% για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. ευρώ. Παρόλο που η κυβέρνηση αντιτίθεται στο μέτρο, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου το υποστηρίζει.

Σύμφωνα με έρευνα του οικονομολόγου Gabriel Zucman, οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν κατά μέσο όρο μόλις 0,3% φόρο για τον πλούτο τους, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο από αυτό που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Οι χώρες που συμφωνούν με την φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων

Ο Cuerpo δήλωσε ότι το σχέδιο για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων έχει αποκτήσει πολιτική δυναμική από το καλοκαίρι, όταν οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι πλούσιοι φορολογούνται αποτελεσματικά. Η Βραζιλία, η οποία υποστηρίζει την είσπραξη περίπου 250 δισ. δολαρίων ετησίως από τους δισεκατομμυριούχους, αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημες διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια φορολόγηση του πλούτου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα το επόμενο έτος.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Νότια Αφρική έχουν εκφράσει επίσης την υποστήριξή τους, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα είναι απαραίτητα για την υποστήριξη των ευάλωτων χωρών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και για την προώθηση πράσινων επενδύσεων.

Το μελλοντικό σχέδιο

Ο Gabriel Zucman είναι ο αρχιτέκτονας του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης του πλούτου που προτείνεται από τον Cuerpo και άλλους συμμάχους στη Βραζιλία. Το σχέδιο βασίζεται σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% που επιβλήθηκε στις πολυεθνικές από φέτος και έχει ήδη υιοθετηθεί από πάνω από 50 χώρες. Οι υποστηρικτές αυτού του μέτρου επισημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο κάθε χώρα να υπογράψει τη συμφωνία για να εφαρμοστεί η ιδέα.

Επιπλέον, εάν οι δισεκατομμυριούχοι επιλέξουν να μεταφερθούν σε φορολογικούς παραδείσους, οι χώρες προέλευσης θα μπορούσαν να επιβάλουν φόρους εξόδου.

Τον Ιούλιο, οι ηγέτες οικονομικών από όλες τις χώρες της G20 συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι πλούσιοι φορολογούνται αποτελεσματικά. Τώρα, με τους ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών να βρίσκονται στη Βραζιλία, θα κληθούν να επιβεβαιώσουν αυτή τη δέσμευση. Θα το τολμήσουν;

«Υπάρχει αυτή η στιγμή όπου πρέπει να είσαι γενναίος και να κάνεις ό,τι πιστεύεις ότι είναι σωστό», δήλωσε ο Cuerpo. «Αυτή η αναδιανομή του πλούτου είναι κάτι που οι πολίτες μας ζητούν, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών των τελευταίων ετών. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την απαίτηση». Ο Cuerpo, οικονομολόγος που ηγήθηκε του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών πριν αναλάβει την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, διορίστηκε από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ ως ανεξάρτητος υπουργός για την εποπτεία της οικονομίας, του εμπορίου και των επιχειρήσεων.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο