Με μήνυμα ενότητας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία προήλθε μετά την υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας. Ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και ότι σύντομα θα ανακοινώσει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση και οι προκλήσεις
Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει «στατική» και ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Υπογράμμισε τη σημασία του προϋπολογισμού για το 2025, ο οποίος θα ετοιμαστεί στις αρχές του επόμενου έτους. «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το συμφέρον του έθνους τον παρακινεί.
Η αντίδραση στην πρόταση δυσπιστίας
Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας, την χαρακτήρισε «πρωτοφανή» για τα τελευταία 60 χρόνια, σημειώνοντας τη συνεργασία της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς σε αυτήν την αντιδημοκρατική κίνηση. Ο Μακρόν τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιοι θέλουν να του «κουνήσουν το δάχτυλο», αλλά ότι αποδέχεται πάντα τις ευθύνες του, όχι όμως και τις ευθύνες άλλων.
Η πολιτική κρίση και η παραίτηση Μπαρνιέ
Η απομάκρυνση του Μπαρνιέ είναι το αποκορύφωμα μηνών πολιτικών αναταραχών στη Γαλλία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίζουν μια ανίερη συμμαχία. Η παραίτησή του ήρθε έπειτα από την ψήφο κατά της κυβέρνησής του, όπου 331 βουλευτές από την αριστερή συμμαχία NFP και το ακροδεξιό RN υποστήριξαν την πρόταση μομφής.
Η θέση της αντιπολίτευσης
Ο Μακρόν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επέλεξε το «χάος», λέγοντας ότι δεν επιθυμούν να οικοδομήσουν, αλλά να διαλύσουν. Υποστήριξε ότι οι πολιτικές τους δεν σκέφτονται τους ψηφοφόρους και ότι επιδιώκουν πρόωρες εκλογές, αν και η Γαλλία δεν μπορεί να έχει νέες εκλογές για τους επόμενους 10 μήνες.
Η προοπτική του νέου πρωθυπουργού
Ο επόμενος υποψήφιος για την πρωθυπουργία αναμένεται να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με τον προκάτοχό του. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η Γαλλία εισέρχεται σε μια νέα εποχή πολιτικής αστάθειας, καθώς η Εθνοσυνέλευση είναι διχασμένη σε τρία κύρια στρατόπεδα: αριστερά, κεντροδεξιά και ακροδεξιά.
Πιθανοί υποψήφιοι για τον νέο πρωθυπουργό
Φήμες κυκλοφορούν ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να επιλέξει τον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού ή τον βετεράνο κεντρώο ηγέτη Φρανσουά Μπαϊρού. Άλλοι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον υπουργό Εσωτερικών Μπρούνο Ρετάιγ και τον πρώην πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ.
Δηλώσεις Μακρόν και Λεπέν
Ο Μακρόν, κλείνοντας το διάγγελμά του, επεσήμανε την ανάγκη για συνεργασία και την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η ηγέτης της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού θα μπορούσε να επιτευχθεί «σε μερικές εβδομάδες», εφόσον ο επόμενος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μειώσει το έλλειμμα πιο σταδιακά.
Συνοψίζοντας, ο Μακρόν τόνισε ότι η θητεία του είναι πενταετής και ότι θα την ολοκληρώσει, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που προκύπτουν, όπως η πανδημία και η κρίση του κόστους ζωής. Κλείνοντας, επανέλαβε τη γνωστή ρήση: “Vive la République, vive la France !” («Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία»).