«Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Πώς...

«Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Πώς τα Ψηφιακά Εργαλεία Μας Βοηθούν να Ανιχνεύσουμε την Εξάρτηση από το Online Gaming»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Περιεχόμενα

«Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Πώς τα Ψηφιακά Εργαλεία Μας Βοηθούν να Ανιχνεύσουμε την Εξάρτηση από το Online Gaming»

Παράνομο Gaming και Εθισμός: Συστάσεις και Προτάσεις για τη Ρύθμιση του Κλάδου

Η συζήτηση γύρω από τα φαινόμενα του παράνομου gaming και των τρόπων αντιμετώπισης του εθισμού στο διαδικτυακό παιχνίδι αναδείχθηκε έντονα στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται 9-12 Απριλίου. Η διαχείριση και ρύθμιση αυτής της αγοράς είναι κρίσιμη για την προστασία των παικτών και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Εισαγωγή από τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο

Ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ήταν ο πρώτος που μίλησε, επισημαίνοντας ότι όσοι παίζουν online χωρίς να ακολουθούν κανόνες είναι οι πιο εκτεθειμένοι στους κινδύνους. Ο εθισμός στο διαδικτυακό gaming μπορεί να πλήξει σοβαρά την ψυχική υγεία των παικτών. Η ευκολία πρόσβασης μέσω κινητών τηλεφώνων, όπως ανέφερε, καθιστά δυσκολότερη τη διάγνωση τυχόν ψυχολογικών προβλημάτων.

Ψηφιακά Εργαλεία για την Ανίχνευση Εθισμού

Ο Υφυπουργός τόνισε την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων που μπορούν να ανιχνεύσουν την εξάρτηση ή την παραβατική συμπεριφορά των παικτών μέσω ειδικών πλατφορμών. Η ύπαρξη 16 ψυχοδιαγνωστικών πολυδύναμων κέντρων σε όλη τη χώρα προσφέρει βοήθεια στους ενδιαφερόμενους, αλλά υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τον επιχειρηματικό τομέα για την καταπολέμηση του εθισμού.

Προτάσεις για Έγκαιρη Ανίχνευση του Εθισμού

Ο Ιωάννης Σπανουδάκης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Kaizen Digital Services, ανέφερε ότι απαιτείται η ανάπτυξη συστημάτων για την πρόγνωση πιθανών προβλημάτων εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στο gaming. Αν και το ποσοστό του εθισμού δεν ξεπερνά το 1% των παικτών, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ο Ρόλος της Ταυτοποίησης

Η διαδικασία ταυτοποίησης των παικτών μέσω ταυτότητας και τραπεζικών στοιχείων είναι σημαντική, διότι προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και διευκολύνει τις παρεμβάσεις. Πρόσθεσε ότι το παράνομο παιχνίδι αποτελεί μια αναπτυσσόμενη αγορά στην Ελλάδα, με την απώλεια εσόδων να αποδίδεται εν μέρει στη φορολογία.

Μέτρα Προστασίας από τον ΟΠΑΠ

Ο Οδυσσέας Χριστόφορος, Αναπληρωτής CEO του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για την προώθηση του υπεύθυνου παιχνιδιού. Αυτά περιλαμβάνουν εκτενή ενημέρωση των εργαζομένων, προγράμματα ευαισθητοποίησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων για την ανίχνευση προβληματικής συμπεριφοράς.

Επικέντρωση στον Παράνομο Τζόγο

Ο Χριστόφορος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αξιόπιστες παρεμβάσεις εναντίον των παράνομων “φρουτάκια” και των παράνομων ιστοσελίδων, προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της αγοράς.

Αντιμετώπιση της Αρρύθμιστης Αγοράς

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, Δικηγόρος και Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε ότι, παρόλο που η αγορά του gaming είναι ρυθμισμένη σε κάποιο βαθμό, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις. Επεσήμανε πιθανές παραλείψεις σχετικά με τις υποχρεώσεις που προβλέπει το GDPR και τα προσωπικά δεδομένα.

Κατεύθυνση Χρηματοδότησης

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ότι μέρος από τα έσοδα που προέρχονται από τη φορολογία των παικτών θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις δράσεις της ΕΕΕΠ για την καταπολέμηση του παράνομου gaming.

Η Ανάγκη για Στρατηγική Αντίκτωσης

Ο Αντώνης Αλεξίου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΕΕΠ, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός στρατηγικού πλαισίου για την αναγνώριση των κινδύνων και την προώθηση των σωστών συμπεριφορών στο online gaming. Συνέστησε την ανάπτυξη προγραμμάτων από την παιδική ηλικία για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, με τη συμμετοχή των Υπουργείων και άλλων σχετικών φορέων.

Πιλοτικά Προγράμματα και Έκρηξη Εθισμού

Ο Αλεξίου έκανε λόγο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Δανίας, όπου παρατηρήθηκαν πολύ χαμηλά επίπεδα εθισμού. Σημαντικά στοιχεία από έρευνες στην Ελλάδα αναφέρουν ότι 800.000 άτομα συμμετείχαν σε παράνομο παιχνίδι, με συνολική αγορά ύψους 1,67 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συμπέρασμα

Η ρύθμιση του gaming στην Ελλάδα απαιτεί όχι μόνο στρατηγικές για την καταπολέμηση του παράνομου παιχνιδιού αλλά και προγράμματα υποστήριξης για τους παίκτες. Είναι κρίσιμο να παραμείνουμε ενημερωμένοι και να αναλαμβάνουμε δράσεις που θα προστατεύσουν τους χρήστες από τους κινδύνους του εθισμού και θα διασφαλίσουν μια υγιή αγορά.

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.