Το 2024, ο πιστός λαός του Θεού συγκεντρώθηκε για να εορτάσει την 179η επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου στη Χίο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.
Η Αρχαία Θεία Λειτουργία, που αποδόθηκε στον Ευαγγελιστή Μάρκο, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, παρουσία πολλών πιστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών από την Κατασκήνωση «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» της Ιεράς Μητρόπολης Χίου.
Ο Σεβασμιώτατος Χίου μίλησε για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προσφέροντας πνευματική καθοδήγηση στους παρευρισκομένους.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, υπήρξε Κτιτορικόν Μνημόσυνον, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος ενέδωσε μία εικόνα του Ευαγγελιστή Μάρκου, που του είχε δωρηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαῖο.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς αναφορές για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου του Ιερού Ναού, γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της γενοβρεικής κατάκτησης υπήρχε στην περιοχή παλιά έπαυλη με ναΐσκο του Αγίου Μάρκου. Ο Ζολώτας την αναφέρει ως την αρχαιότερη της Βροντάδου.
Κατά την εποχή της αρχιερατείας του Σωφρονίου στη Χίο, βρέθηκε χειρόγραφο του 16ου αιώνα που μαρτύρησε την ύπαρξη του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου.
Μετά τα Ορλωφικά, όταν αρκετοί επαναστάτες κατέφυγαν στην περιοχή, ο Ναός επεκτάθηκε και στις 1 Μαΐου 1783 ανοικοδομήθηκε ως δίκλιτος, με το βόρειο κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Σφαγής του 1822, ο Ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Κιουτσούκ Αχμέτ Μπέη και μετατράπηκε σε στάβλο, με τους Τούρκους να βεβηλώνουν μάλιστα και το σημείο της Αγίας Τραπέζης.
Το 1830, με την επιστροφή των εκπατρισθέντων Ενοριτών, αποφασίστηκε η ανακαίνιση του Ναού, ο οποίος επαναλειτούργησε ως τρίκλιτος το 1845, όταν και έγινε η επίσημη τελετή εγκαινίων από τον Χίου Σωφρόνιο.
Η ανακαίνιση του Ναού συνεχίστηκε και το 1885 με τα εγκαίνια να γίνονται το 1889, ταυτόχρονα με την ανέγερση κελίου που χρησιμοποιήθηκε ως Παρθεναγωγείο το 1890.
Το 1958, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κωδωνοστασίου και το 1970 δημιουργήθηκε η νέα ενοριακή αίθουσα. Ο Ιερός Ναός διαθέτει μαρμάρινο τέμπλο με αγιογραφίες του Γ. Παναγιωτάκη και φυλάσσει τιμαλφή όπως όσια λείψανα των Αγίων Αναργύρων και ύφασμα με το αίμα του Αγίου Αγγελή του Αργείου.
Σημαντικές επισκέψεις έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου το 2013 και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου το 2015.
Στον Ιερό Ναό τελούνται ετήσιες πανηγυρικές εκδηλώσεις, όπως η εορτή του Αγίου Αγγελίνου (3 Δεκεμβρίου) και η Θεία Λειτουργία του Ευαγγελιστή Μάρκου (30 Σεπτεμβρίου), καθώς επίσης και η διαφύλαξη αξιόλογων εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Το 2015, συστήθηκε το «Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγ. Μάρκου Βροντάδου “Ο Ευαγγελιστής Μάρκος”», που επιδιώκει την προώθηση της παράδοσης μέσω χορωδιών και μαθημάτων παραδοσιακής πηλοποιίας.
Η πνευματική διακονία του Ναού περιλαμβάνει και την λειτουργία πολυάριθμων Κατηχητικών Σχολείων προς όφελος της τοπικής κοινότητας.
Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.