Στη Θεσσαλονίκη τρεις αστυνομικοί πέθαναν ξαφνικά μέσα σε μόλις 15 ημέρες

0
600


Η αστυνομία Θεσσαλονίκης απαιτεί ετήσιο αστυνομικό έλεγχο

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και τον Πρόεδρο της ΕΛ.ΑΣ. και βουλευτής Θεσσαλονίκης, καλεί σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις του αστυνομικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης προτείνουν τον τακτικό υγειονομικό έλεγχο των υπηρετούντων αστυνομικών όλων των βαθμίδων, με αφορμή τους τρεις αιφνίδιους θανάτους συναδέλφων της μέσα σε μόλις 15 ημέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

Αγαπητοί υπουργοί,

Οι τρεις αιφνίδιοι θάνατοι συναδέλφων μας μέσα σε 15 ημέρες συγκλόνισαν και ανησύχησαν όλο το αστυνομικό προσωπικό.

Όλοι γνωρίζουν ότι εμείς ως αστυνομικοί έχουμε μια εξαιρετικά αγχωτική δουλειά.

Ταυτόχρονα, η ανασφάλεια της υπηρεσίας, το ασταθές ωράριο εργασίας, οι ασήμαντοι μισθοί, η πίεση για ανούσιους αριθμούς και λίγη ουσιαστική αστυνομική εργασία, η αδιάκοπη «απαίτηση έκτακτης ανάγκης» και τα δεδομένα λειτουργούν ως επιβαρυντικοί παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει βαθμό που επηρεάζει κάθε αστυνομικό.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των προκατόχων σας, η καθιέρωση προληπτικών ιατρικών εξετάσεων για τους αστυνομικούς, όπως διενεργούνται κάθε χρόνο από άλλες ομάδες εργασίας, έπεσε στο κενό. Όμως τα γεγονότα δεν μπορούν να συνεχίσουν να μας κάνουν απαθείς και αδρανείς.

Για το λόγο αυτό παρουσιάζουμε και θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την υιοθέτηση της πρότασής μας για ετήσια ιατρική εξέταση του αστυνομικού προσωπικού. Γιατί η πρόληψη σώζει ζωές.

Τους προτείνουμε τακτικές υγειονομικές εξετάσεις για εν ενεργεία αστυνομικούς όλων των βαθμίδων.

Διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι υγείας κάθε δύο χρόνια για διευθυντές από απολυτήρια σχολείου έως την ηλικία των 35 ετών. Κάθε χρόνο από τα 35 μέχρι τη συνταξιοδότηση. Ο διευθυντής της διεύθυνσης είναι υπεύθυνος για την τήρηση των κανονισμών.

Οι υγειονομικές εξετάσεις μπορούν να διενεργούνται από τους ιατρούς των διευθύνσεων με τις σχετικές ειδικευμένες περιοχές. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επίσημοι γιατροί ή στρατιωτικά νοσοκομεία ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω φόρτου εργασίας, οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν σε δημόσια νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει καμία από τις προαναφερθείσες ιατρικές δομές, οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια
με το οποίο κάθε τμήμα καλύπτει τα έξοδα των εξετάσεων μέσω αμοιβής.

Η τακτική υγειονομική εξέταση περιλαμβάνει τις ακόλουθες εξετάσεις:

α) γενική κλινική εξέταση από παθολόγο

β) Ακτινογραφία θώρακος

γ) γενικό αίμα

δ) γενικά ούρα

ε) σάκχαρο στο αίμα

στ) Λιπιδαιμία

ζ) οδοντιατρικός έλεγχος

η) οφθαλμολογική εξέταση

θ) Το τεστ Παπ προσφέρεται για γυναίκες

Μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους προστίθενται τα ακόλουθα:

α) Καρδιολογική εξέταση (υπερηχογράφημα καρδιάς, καρδιογράφημα, stress test)

β) αιμοσφαιρίνη κοπράνων

γ) Γαστρεντερικός έλεγχος από την ηλικία των 40 ετών

δ) στις γυναίκες, εξέταση μαστού με υπερηχογράφημα ή μαστογραφία.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται στους ιατρούς, οι οποίοι τα αξιολογούν. Εάν υπάρχουν ιατρικά ευρήματα, ο αστυνομικός που εξετάζεται θα κληθεί μέσω του τμήματός του για περαιτέρω ενέργειες. Οι εμπλεκόμενοι φορείς υποχρεούνται να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό απόρρητο.

Για λόγους τάξης και αποφυγής συνωστισμού ορίζεται ως μήνας εξέτασης ο μήνας γέννησης κάθε αστυνομικού. Για αστυνομικούς που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο, η εξέταση γίνεται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Κατά τους εξεταστικούς μήνες των υποψηφίων για τις αστυνομικές σχολές, οι αστυνομικοί μπορούν να δώσουν εξετάσεις τον προηγούμενο ή τον επόμενο μήνα.

Η αντίστοιχη διεύθυνση τον μήνα Δεκέμβριο και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου υποχρεούται να ενημερώνει την Υγειονομική Υπηρεσία για τα ονόματα των υπαλλήλων που πρέπει να διενεργήσουν την ιατρική εξέταση και τον μήνα για κάθε αστυνομικό.

Επειτα Οι υπηρεσίες υγείας εκδίδουν κυλιόμενες κλήσεις κάθε μήνα και καθορίζουν την εβδομάδα εξετάσεων για κάθε αστυνομικό.

Σε περίπτωση περιορισμού της μαχητικής αξίας της απόδοσής του, η εκάστοτε μεραρχία οφείλει να οργανώσει την εξεταστική εβδομάδα για τους υπηρετούντες σε αυτήν.

Απαγορεύεται η αναβολή των ιατρικών εξετάσεων για οποιοδήποτε λόγο πέραν του προβλεπόμενου μήνα.

Την τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου μήνα, κάθε διεύθυνση χορηγεί το Δελτίο τακτικής υγειονομικής εξέτασης για το αστυνομικό προσωπικό.

Η πρόταση συντάχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα της έρευνας που διεξήχθη στον στρατό και μετά από συζήτηση με επιστημονικό ιατρικό προσωπικό.

Αγαπητοί υπουργοί,

Με τη θέσπιση της παραπάνω πρότασης, οι αστυνομικοί θα ελέγχονται προληπτικά και θα εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα, χωρίς να χρειαστεί να θρηνηθούν τόσο άδικα και ξαφνικά οι συνάδελφοί μας.

Ας εφαρμόσουμε και στο αστυνομικό προσωπικό τα λόγια του Ιπποκράτη: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία» και ας προστατεύσουμε την υγεία όσων μας προστατεύουν.