Ο Κωνσταντίνος Φούσας, ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, αναφέρθηκε στην απογοήτευση που αισθάνονται οι οικογένειες των θυμάτων μετά την απόφαση της δευτεροβάθμιας δίκης για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, που σημειώθηκαν το Νοέμβριο του 2017. Οι δηλώσεις του έγιναν νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.
«Χθες δημοσιεύτηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Εμείς σκοπεύουμε να υποβάλουμε αίτηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να αναιρεθεί αυτή η απόφαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον Νοέμβριο του 2025 μεσολαβούν οκτώ χρόνια και η υπόθεση παραγράφεται. Έχουμε, λοιπόν, περιθώριο μέχρι το Νοέμβριο του 2025 για να προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο και να επιστρέψει η υπόθεση στο Εφετείο. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο κ. Φούσας, επισημαίνοντας ότι οι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν ένοχοι για την απώλεια ζωών, αλλά μόνο για πλημμύρα εξ αμελείας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φούσας ανέφερε: «Τα θύματα που εκπροσωπούμε ήταν κυνηγοί που βρίσκονταν στο βουνό την ημέρα της τραγωδίας. Έχασαν τη ζωή τους δίπλα σε αυθαίρετα κτίσματα. Έτσι, το κατηγορητήριο αφορούσε κτίσματα που είχαν κατασκευαστεί μέσα σε κοίτες ρεμάτων».
Ο δικηγόρος τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν εξαιρετικά λυπηρή για τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς «έχουν χάσει τους αγαπημένους τους και νιώθουν μεγάλη αγανάκτηση, επτά χρόνια μετά, ακούγοντας την αθώωση των κατηγορουμένων».
Η δικαστική απόφαση
Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αποφάσισε χθες την ενοχή τριών από τους οχτώ κατηγορούμενους για την τραγωδία του 2017. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν η τότε Δήμαρχος Μάνδρας, ένα στέλεχος της Πολεοδομίας Ελευσίνας και ένα στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής. Και οι τρεις κρίθηκαν ένοχοι μόνο για την πλημμύρα, ενώ αθωώθηκαν από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και των σωματικών βλαβών από αμέλεια.
Οι δικαστές αποφάσισαν επίσης την πλήρη απαλλαγή πέντε κατηγορουμένων από τα πλημμελήματα που τους βάρυναν, όπως ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, πρόκληση πλημμύρας κατ’ εξακολούθηση και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης. Αντίστοιχα, έκριναν αθώους και τους τρεις για κάθε άλλη κατηγορία που τους αποδιδόταν, εκτός από αυτή που αφορούσε την πρόκληση της πλημμύρας.
Η δικαστής Νικολακούδη σχολίασε ότι η περιοχή ήταν «μία ανοχύρωτη πόλη, που υπήρξε έρμαιο μίας φυσικής καταστροφής, με την έντονη βροχόπτωση να είναι η κύρια αιτία του φαινομένου». Επισήμανε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει νωρίτερα τους πολίτες για την αναμενόμενη νεροποντή, ενώ και η αστυνομία παρέλειψε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους πολίτες που βρίσκονταν στον δρόμο.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την ενοχή, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων, Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, δήλωσαν: «Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017, στην οποία θρηνήσαμε 25 θύματα. Η απόφαση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους θανάτους, παρά μόνο για την τοπική πρόκληση πλημμύρας, όπως συνέβη και στην πρόσφατη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι δεν ήταν ατύχημα ούτε “η κακιά στιγμή”. Οι συγγενείς των θυμάτων, μη αποδεχόμενοι τη δικαστική απόφαση, θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο προκειμένου να ανατρέψουν αυτή τη λανθασμένη και άδικη απόφαση, ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».