Το παράσιτο Ανισάκης είδη Θεωρείται βιολογικός κίνδυνος και είναι ένα από τα πιο κοινά παράσιτα στα αλιευτικά προϊόντα.
Πολλές εστίες παλινδρόμησης έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε διάφορες χώρες μετά την κατανάλωση ψαριού. Λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ωμού και μη μαγειρεμένου ψαριού, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη αύξηση του ενδιαφέροντος για Ανισάκης είδη Ωστόσο, μεταξύ επιστημόνων, καταναλωτών, φορολογικών αρχών και αλιευτικών εταιρειών, η ανισορροπία παραμένει μια υποδιαγνωσμένη αλλά αναδυόμενη ασθένεια.
Οι άνθρωποι γίνονται κατά λάθος ξενιστές αυτού του παρασίτου αφού καταναλώνουν ωμό, καλά ψημένο, ελαφρώς αλατισμένο, μαριναρισμένο ή αλατισμένο ψάρι. Μετά την κατάποση ζωντανή Ανισάκης Οι προνύμφες του μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, αντίδραση ευαισθητοποίησης ή και τα δύο. Η ασθένεια που ονομάζεται ανισακίαση προκαλεί κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, φούσκωμα, διάρροια, αίμα και βλέννα στα κόπρανα και ήπιος πυρετός και, σε ευαίσθητα άτομα, οξείες και επαναλαμβανόμενες κνίδωση. Προηγούμενες λοιμώξεις με Ανισάκης είδη αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Αναγνωρίζονται δύο τύποι ανισακίασης: η εντερική, πιο συχνή στην Ευρώπη και η γαστρική, που εμφανίζεται στην Ιαπωνία. Εντερική ανισορροπία συχνά λανθασμένη διάγνωση και πολλοί ασθενείς χρειάζονται χειρουργική επέμβαση λόγω διάτρησης ή απόφραξης του εντέρου.
Εκτός από τα μη επεξεργασμένα ψάρια, τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί και από την κατανάλωση επεξεργασμένου ψαριού, το οποίο προκαλεί γαστροαλλεργικές αντιδράσεις λόγω υπερευαισθησίας στα αλλεργιογόνα. Αλλεργιογόνα Ανισάκης Είναι αρκετά σταθερά στη θερμότητα, επομένως το μαγείρεμα και η κατάψυξη ψαριών μπορεί να μην προστατεύουν τα πολύ ευαίσθητα άτομα από μια αλλεργική αντίδραση. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ηΑνισάκης Το είδος είναι το μόνο γνωστό παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει αυτή την αντίδραση σε ευαίσθητα άτομα και αναγνωρίστηκε ακόμη και ως αναδυόμενο πρόβλημα με πιθανή αυξανόμενη έκθεση κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sustainability ανέλυσε τις ειδοποιήσεις για την παρουσία ανισάκη σε ψάρια στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ειδοποίησης Ταχείας Τροφίμων RASFF για 23 χρόνια (2001-2023). Ο στόχος του RASFF είναι να διασφαλίσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών του εάν προκύψει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην τροφική αλυσίδα και να διασφαλίσει την ταχεία ανταπόκριση των αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων.
Όπως προέκυψε από την ανάλυση δεδομένων, το παράσιτο Ανισάκης το είδος ήταν το πιο συχνά αναφερόμενο παράσιτο στο RASFF. Οι σχετικές ειδοποιήσεις αντιπροσώπευαν το 73,6% όλων των ειδοποιήσεων που στάλθηκαν σε αυτό το σύστημα μεταξύ 2001 και 2023 στην κατηγορία κινδύνου “παρασιτική μόλυνση”.
Ειδοποιήσεις που αναφέρθηκαν στο RASFF κατά την περίοδο αναφοράς του Ανισάκη Τα είδη εξετάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη το έτος, το είδος της κοινοποίησης, την κατηγορία προϊόντος, το προϊόν, τη χώρα κοινοποίησης, τη χώρα προέλευσης, τη βάση κοινοποίησης και τα μέτρα που ελήφθησαν.
Συνολικά 885 κοινοποιήσεις υποβλήθηκαν στο RASFF μεταξύ 1993 και 2023 με την κατηγορία “παρασιτική προσβολή” και, στις περισσότερες περιπτώσεις, σχετίζονται με του Ανισάκη είδη (651 κοινοποιήσεις, δηλαδή 73,6%). Η πρώτη ειδοποίηση αυτού του παρασίτου αναφέρθηκε το 2001.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ειδοποιήσεων αναφέρεται στο σκουμπρί Ατλαντικού ( Scomber scombrus ), αυτός Ευρωπαϊκός μερλούκιος ( Merluccius Merluccius ), αυτός ευρωπαϊκή αλκυόνα ( Lophius piscatorius ), αυτός ασημένιος ξιφίας ( Ουροφόρος Λεπίδοπος ), αυτός ατλαντικός μπακαλιάρος ( Χρόνια ) και το Ευρωπαϊκός γαύρος ( Engraulis encrasicolus ).
Οι περισσότερες ενέργειες αφορούσαν σε μολυσμένα ψάρια από την Ισπανία, τη Γαλλία και το Μαρόκο που αντιπροσώπευε το 50% των κοινοποιήσεων και το παράσιτο εντοπίστηκε στην πλειονότητα των προϊόντων μετά από επίσημους ελέγχους της αγοράς. Τα προϊόντα κατασχέθηκαν επίσημα, ανακλήθηκαν ή καταστράφηκαν.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μεγαλύτερη αφθονία αυτού του παρασίτου έχει παρατηρηθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον (πιθανώς λόγω της κλιματικής αλλαγής), επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ενώ η μελέτη υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μη επεξεργασμένων ψαριών. Υπάρχει επίσης ανάγκη για αυξημένη δραστηριότητα, τη συνεργασία των εθνικών εποπτικών αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανάπτυξη γρήγορων και τυποποιημένων μεθόδων για την ανίχνευση Ανισάκης είδη στις μεσογειακές χώρες. Επιπλέον, δεδομένου ότι η κατανάλωση ωμού ή ελαφρώς επεξεργασμένου ψαριού είναι μια διατροφική συνήθεια σε αυτές τις χώρες, οι καταναλωτές μπορεί να συμβουλεύονται να καταναλώνουν ψάρια εκτροφής (λιγότερο εκτεθειμένα σε αυτό το παράσιτο) αντί για άγρια ψάρια.
Για να διαβάσετε την πλήρη μελέτη Πατήστε εδώ.