“`html
Επείγουσα ανάγκη για εξοικονόμηση νερού στην Αττική
«Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η εξοικονόμηση νερού σε όλη την πόλη»
Λειψυδρία: Τα αποθέματα νερού στον ποταμό Μόρνο, που προμηθεύει την Αττική, μειώνονται επικίνδυνα. Αυτό σημαίνει ότι η λειψυδρία αποτελεί άμεση απειλή για την περιοχή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η στάθμη της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, που τροφοδοτεί την Αττική, έχει πέσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, το βυθισμένο χωριό Κάλλιο έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται, γεγονός που καθιστά τη λειψυδρία ακόμα πιο προβληματική για την περιοχή.
«Εάν η στάθμη πέσει πολύ, δεν θα είναι δυνατό να αντλήσουμε νερό. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αθήνας θα αναγκαστούν να μετακομίσουν», δήλωσε ο Κίμων Χατζημπίρος στο ΣΚΑΙ.
Οι εικόνες που κατέγραψε ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χάλκος στις 18 Αυγούστου είναι ανησυχητικές.
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΚΑΙ, οι δορυφορικές εικόνες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δείχνουν ότι στις 12 Ιουλίου 2023, η επιφάνεια της λίμνης ήταν περίπου 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Ιουλίου 2024, αυτή είχε μειωθεί σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Η στάθμη έχει κατέβει πολύ. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αλλά τώρα η διαφορά είναι σημαντική», ανέφερε ο κ. Χάλκος.
«Η λίμνη Μόρνου κατασκευάστηκε για να προμηθεύει νερό στην Αθήνα. Στην αρχή της δεκαετίας του ’90, υπήρξε σοβαρή λειψυδρία, αλλά η λίμνη του Ευήνου, που τροφοδοτεί τη λίμνη Μόρνου, είχε ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί, και θεωρήσαμε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης είχε λυθεί, καθώς οι ποσότητες νερού ήταν πολύ μεγάλες», προσέθεσε ο κ. Χατζημπίρος.
«Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι να εξοικονομήσουμε νερό σε όλη την πόλη, ώστε τα περιορισμένα αποθέματα να διαρκέσουν μέχρι να περάσει αυτή η κρίσιμη κατάσταση. Θυμάμαι παλιά που είχαν απαγορευτεί το πλύσιμο αυτοκινήτων και βεραντών, εκεί που το νερό δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση του για να έχουμε αρκετό για να πίνουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λειψυδρία έχει «χτυπήσει καμπανάκι» φέτος λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες και να προειδοποιούν για την κατάσταση!
Βυθισμένο χωριό Κάλλιο επανέρχεται στην επιφάνεια
Τα συχνά φαινόμενα λειψυδρίας στη χώρα μας προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, δείχνοντας τη μείωση της στάθμης της λίμνης Μόρνου, που έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ολόκληρου του βυθισμένου χωριού, Κάλλιο!
«Το 1979 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράγματος, το οποίο ανακόπτει τη ροή του ποταμού Μόρνου και δημιούργησε την τεχνητή λίμνη. Το 1981 η λίμνη αυτή έγινε μέρος του υδραγωγείου της Αθήνας. Το χωριό Κάλλιο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το νερό. Σε περιόδους ξηρασίας, η στάθμη κατεβαίνει και αποκαλύπτονται κάποια από τα βυθισμένα κτίσματα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι φέτος η στάθμη έχει πέσει σημαντικά», δήλωσε ο Γιώργος Χάλκος, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Γαλαξειδιωτών.
Δείτε τις φωτογραφίες:
«Αν η στάθμη πέσει πολύ, δεν θα μπορέσουμε να αντλήσουμε νερό. Αυτό θα σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα χρειαστεί να μετακομίσουν», ανέφερε ο Κίμων Χατζημπίρος. Η λίμνη Μόρνου έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει νερό στην Αθήνα.
«Στη δεκαετία του ’90, αντιμετωπίσαμε σοβαρή λειψυδρία, αλλά με την ολοκλήρωση του έργου του Εύοινου, πίστεψαμε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης είχε λυθεί, καθώς υπήρχαν άφθονα αποθέματα», πρόσθεσε ο κ. Χατζημπίρος.
«Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να εξοικονομήσουμε νερό στην πόλη και παντού, έτσι ώστε τα λίγα διαθέσιμα αποθέματα να διαρκέσουν μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Θυμάμαι ότι παλιά είχαν απαγορευτεί το πλύσιμο αυτοκινήτων και βεραντών, όπου το νερό δεν είναι απολύτως απαραίτητο», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η έκταση της λίμνης έχει μειωθεί κατά 15-20% σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010. Ειδικότερα, τα δεδομένα δείχνουν ότι η επιφάνεια της λίμνης ήταν περίπου 16,5 χλμ² τον Ιούλιο του 2023, ενώ τον Ιούνιο του 2024 υπολογίστηκε σε περίπου 12,8 χλμ².
“`