Η 19η «Oχιά του Αιγαίου» εντάσσεται στην Πολεμική Αεροπορία – Τι γίνεται με το πρόγραμμα – Monomaxos

0
18


Η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει την 19η «οχιά του Αιγαίου», βλέποντας τις «φωλιές» της με τα καλύτερα μαχητικά F-16 να μεγαλώνουν σε πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με την πορεία του προγράμματος, που πρόσφατα είχε παρουσιάσει προβλήματα καθυστερήσεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει ακόμη ένα αναβαθμισμένο F-16 Viper, φθάνοντας τον συνολικό αριθμό των «οχιών του Αιγαίου» σε 19.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή που αυτή τη στιγμή διαθέτει σε υπηρεσία τον πιο εξελιγμένο τύπο F-16, κάτι που σε συνδυασμό με τα Rafale, την καθιστούν μία από τις ισχυρότερες πολεμικές αεροπορίες της Ευρώπης.

Όπως έχει ειπωθεί και από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, έως το 2030 στόχος της Ελλάδας είναι να έχει έναν συμπαγή στόλο 4,5 και 5ης γενιάς, από τρεις τύπους μαχητικών, δηλαδή F-16 Viper, Rafale και F-35. Είναι κάτι που αποκαλύψαμε τόσο στο enikos.gr όσο και στην Realnews της Κυριακής, στις 23 Μαρτίου.

Αυτό συνεπάγεται ότι θα αναβαθμιστούν και τα 38 F-16 Block 50 σε Viper, δημιουργώντας έναν συμπαγή στόλο από συνολικά 120 «οχιές», με τα παλαιότερα F-16 Block 30 να βγαίνουν προς πώληση.

Όταν άρχισε η συζήτηση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 block 52+ και 52+ adv σε Viper ο αριθμός που προβλεπόταν να αναβαθμιστεί ήταν συνολικά 85. Μάλιστα, όταν οι ΗΠΑ ενέκριναν το πρόγραμμα αναβάθμισης έκαναν λόγο για συνολικά 85 μαχητικά. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 3 αεροσκάφη, με τον συνολικό αριθμό αυτών που τελικά θα αναβαθμιστούν να φτάνουν τα 82.

Σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης, εσχάτως είχαν παρατηρηθεί αρκετές ελλείψεις, κυρίως σε προσωπικό στην ΕΑΒ όπου εκτελούνται οι εργασίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με εκτροχιασμό όλες οι ημερομηνίες παράδοσης.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι ελλείψεις που οδήγησαν σε 7μηνο εκτροχιασμό το πρόγραμμα φαίνεται ότι έχουν απαλειφθεί και όλα δείχνουν ότι στο εξής θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, με διπλό απώτερο στόχο. Αφενός να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι επόμενες παραδόσεις κι αφετέρου να «πατήσουν γκάζι» ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος να ολοκληρωθεί το 2027, όπως έχει υπολογιστεί. Αμέσως μετά αναμένεται η έναρξη της δεύτερης φάσης, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των block 50, που θα ολοκληρωθεί ως το 2030.