20.2 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρον ΘέματαΗ Κομισιόν χρηματοδότησε οργάνωση που συμβουλεύει παράνομους μετανάστες πώς να αποφύγουν την...

Η Κομισιόν χρηματοδότησε οργάνωση που συμβουλεύει παράνομους μετανάστες πώς να αποφύγουν την απέλαση από την Ελλάδα.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις όσον αφορά τη μαζική μετανάστευση, κυρίως εξαιτίας της δραστηριότητας του πολιτικού ισλάμ, που θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της χώρας, καθώς και της αυξανόμενης εγκληματικότητας που προέρχεται από άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει σε ενίσχυση των πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στην πολιτική των «ανοικτών συνόρων», οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

Ωστόσο, θεσμικοί φορείς τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ε.Ε. συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την κατάσταση και μάλιστα χρηματοδοτούν ακραίες ομάδες που καλούν τους πρόσφυγες να παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νόμους!

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση σχεδόν εννέα εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια οργάνωση που βοηθά πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί να αποφύγουν την απέλαση, ακόμη και προκαλώντας επεισόδια σε αεροπλάνα. Αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδίως στη Γερμανία, όπου το μεταναστευτικό ζήτημα έχει γίνει σημαντικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Σόλτς.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν μια γερμανική ιστοσελίδα ανέφερε στα τέλη Αυγούστου ότι η πλατφόρμα «Handbook Germany», η οποία χρηματοδοτείται από το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχει τέτοιες «συμβουλές» στους μετανάστες.

Σε μία ενότητα με τίτλο «Απέλαση», το εγχειρίδιο εξηγούσε διάφορους διαδικαστικούς κανόνες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους πρόσφυγες, επισημαίνοντας: «Οι γονείς μπορούν να απελαθούν μόνο μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους». Παράλληλα, παρέπεμπε σε δικηγόρους και οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια στους αιτούντες άσυλο και σημείωνε: «Τα έξοδα των νομικών διαδικασιών μπορεί να καλυφθούν από το κράτος».

Προχωρώντας, επεσήμαινε: «Εάν η νομική διαδικασία φαίνεται μη ελπιδοφόρα, μπορείτε να επιχειρήσετε να υποβάλετε αίτηση στο κράτος ή να ζητήσετε προστασία σε μια εκκλησία». Ως εναλλακτική, αναφερόταν στον κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος επιτρέπει σε μία αίτηση ασύλου να κριθεί «απαράδεκτη» εάν άλλη χώρα της Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την υποβολή της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αιτών άσυλο μπορεί να μεταφερθεί στην εν λόγω χώρα μέσα σε έξι μήνες.

Μια αναφορά στην Ελλάδα…

Με απλά λόγια, το εγχειρίδιο συμβουλεύει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν σε χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, αντ’ από τη διαδικασία της επιστροφής τους στην πατρίδα τους. Ωστόσο, εάν ο αιτών άσυλο υποβάλει επείγουσα αίτηση κατά της απόφασης, μπορεί να διακόψει την αντίστροφη μέτρηση της εξάμηνης μεταφοράς.

Οι «συμβουλές» όμως δεν σταματούν εκεί. Σε περίπτωση που εγκριθεί η αίτηση απέλασης, ο ιστότοπος προτείνει ακόμη και τη βίαιη αντίσταση, προτείνοντας στους απορριφθέντες αιτούντες να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους στο αεροπλάνο, «μη καθήμενοι στο αεροπλάνο και δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν θα ταξιδέψουν με τη θέλησή τους». Επίσης, το εγχειρίδιο προτείνει στους επιβάτες να υποστηρίξουν ενεργά τους μετανάστες σε αντάρτικο κατά της απέλασης.

Επιρρίψεις ευθυνών στην γερμανική κυβέρνηση από την Κομισιόν

Καθώς η κατάσταση της μετανάστευσης απειλεί τη σταθερότητα της Γερμανίας, της μεγαλύτερης χώρας της Ε.Ε., προκύπτουν ερωτήματα.

Όταν η Κομισιόν ερωτήθηκε σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου από το πρακτορείο Brussels Signal, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για χρηματοδότηση από την Κομισιόν, αλλά η ευθύνη βαρύνει τη γερμανική κυβέρνηση. «Η συνεισφορά της Ε.Ε. για το έργο ανέρχεται σε 8.948.086,56 ευρώ και η διάρκεια του είναι από 01.01.2023 έως 31.12.2025», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το έργο λειτουργεί με «τρόπο επιμερισμένης διαχείρισης», αναθέτοντας στις γερμανικές αρχές την επιλογή του τρόπου δαπανήσεως των κεφαλαίων.

«Στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) αποφασίζει ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν και είναι υπεύθυνο για την καθημερινή διαχείριση τους στο πλαίσιο του γερμανικού προγράμματος AMIF. Η Επιτροπή δεν διενεργεί τακτικούς ελέγχους για τα μεμονωμένα έργα», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Η Επιτροπή δεν ενέκρινε ούτε συμμετείχε στο περιεχόμενο του έργου», καταλήγοντας αφήνοντας ανοικτά ερωτήματα σχετικά με το πώς επιλέγονται αυτά τα έργα.

*Φωτογραφία αρχείου

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο