Η Ρωσία απαντά με σημαντικές αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα στην απόφαση της Δύσης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σχετικά με την πορεία της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και τις ευρύτερες συνέπειες της.
Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ανέφερε ότι «η διαδικασία βελτίωσης του δόγματος είναι ήδη προχωρημένη και οι προθέσεις μας είναι σαφείς», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτή η κίνηση «συνδέεται με την κλιμάκωση της επιθετικότητας των δυτικών εχθρών μας» σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, ορίζει ότι η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή εάν δεχθεί συμβατική επίθεση που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή της. Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως μέσο για να πολεμήσει εναντίον της και έχει δηλώσει προηγουμένως ότι εξετάζει αλλαγές στο δόγμα. Επιπλέον, σημειώνει ότι οποιαδήποτε επίθεση εντός της ρωσικής επικράτειας –όπως η τρέχουσα εισβολή των Ουκρανών στο Κούρσκ– θα μπορούσε να θεωρηθεί υπαρξιακή απειλή.
Η εισβολή στο Κούρσκ μάλιστα είναι η πρώτη περίπτωση όπου μια πυρηνική δύναμη αντιμετωπίζει όντως εισβολή και κατοχή εδάφους από άλλη χώρα.
Η Ρωσία προειδοποίησε σοβαρά τη Δύση με την τροποποίηση του πυρηνικού της δόγματος, που επιτρέπει πρώιμη επίθεση εάν κριθεί ότι υπάρχει σοβαρή απειλή.
Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς η Ρωσία κατηγορεί τις δυτικές δυνάμεις ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία ως βάση για… pic.twitter.com/LBM7CK6gSR
— Shadow of Ezra (@ShadowofEzra) 27 Αυγούστου 2024
Ασφάλεια από επιθέσεις
Σύμφωνα με ανάλυση της «Wall Street Journal», για πολλές δεκαετίες οι χώρες με πυρηνικά όπλα θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς από επιθέσεις, καθώς οι επιτιθέμενοι κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν καταστροφικές συνέπειες.
Η Ουκρανία έχει ελέγξει περιοχές σχεδόν 500 τετραγωνικών μιλίων για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Η απάντηση της Ρωσίας μετά από αυτή την εξέλιξη είναι επί του παρόντος απρόβλεπτη, καθώς φαίνεται να επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση της στρατηγικής της στο ανατολικό μέτωπο.
Ο σκοπός της εισβολής στο Κούρσκ από την Ουκρανία φάνηκε να είναι η δημιουργία σύγχυσης στους Ρώσους και η αποδυνάμωση των δυνάμεών τους στο ανατολικό μέτωπο. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και η ουκρανική ηγεσία δέχεται κριτική για ένα πιθανό στρατηγικό λάθος που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η περιοχή του Κούρσκ, που έχει καταληφθεί από τους Ουκρανούς, αποτελεί πλήγμα για το ρωσικό κύρος, ωστόσο δεν έχει καίρια στρατηγική σημασία.
Η «ασαφής» στρατηγική του Πούτιν
Η αντίδραση της Ρωσίας επηρεάζει αρχικά την προσέγγιση των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον πόλεμο. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποφύγει έναν επικίνδυνο κύκλο κλιμάκωσης που θα μπορούσε να τη φέρει σε άμεση εμπλοκή, γι’ αυτό και έχει «μπλοκάρει» την Ουκρανία από τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πάγιο αίτημα του Κιέβου και φαίνεται να έχει τη στήριξη και άλλων χωρών όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν έχει απειλήσει ευθέως με χρήση πυρηνικών όπλων. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας δημιουργεί «μια θεμελιώδη πρόκληση στρατηγικής ασάφειας», σύμφωνα με την Τζάνις Γκρος Στέιν, καθηγήτρια διαχείρισης συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.