Ο Δημοσθένης Μόσχος, πρόεδρος του υπό σύσταση σωματείου Πολύτεκνων Εκπαιδευτικών Ελλάδος και πολύτεκνος πατέρας, εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα. Γνωρίζει από προσωπική εμπειρία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με πολλά παιδιά, καθώς ζει με τη σύζυγό του και τα έξι τους παιδιά σε ένα σπίτι μόλις 80 τετραγωνικών μέτρων στη Ρόδο, το οποίο είναι σε κακή έως μέτρια κατάσταση. Το ενοίκιο των 400 ευρώ μπορεί να φαίνεται χαμηλό, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολλές, ειδικά όταν η πολυτεκνία δεν αναγνωρίζεται ως κριτήριο για μεταθέσεις στο Δημόσιο.
Η εύρεση προσιτής στέγης είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα για τις πολύτεκνες οικογένειες;
Σίγουρα, το στεγαστικό ζήτημα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω του αριθμού των μελών της οικογένειας. Με ανησυχία παρατηρούμε ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» της κυβέρνησης έχει αλλάξει, καθώς το άτοκο δάνειο για πολυτέκνους έχει περιοριστεί σε ένα μέρος του δανείου. Αυτό δεν ευνοεί την αύξηση των γεννήσεων, όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος έλεγχος στις τιμές των ακινήτων, καθώς η ελεύθερη αγορά έχει οδηγήσει σε υπερβολικές αυξήσεις, όπως με τη βραχυχρόνια μίσθωση, που έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
Μπορεί το επίδομα στέγασης να προσφέρει κάποια βοήθεια;
Το πρόβλημα με τα επιδόματα είναι η έλλειψη αναλογικότητας. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει το κράτος δεν προσαρμόζονται αναλόγως με τον αριθμό των παιδιών. Έτσι, οικογένειες με 3 ή 6 παιδιά δεν έχουν διαφορές στις παροχές που λαμβάνουν.
Η θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων στα επιδόματα δεν είναι αντίφαση;
Αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί απορία, καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν τέτοια κριτήρια. Το επίδομα αυτό είναι τιμητικό και όχι ανταποδοτικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2019 καταργήθηκε ο νόμος που επέβαλε φόρο πολυτελείας σε πολύτεκνους με 9θέσια οχήματα. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν είναι σωστή και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολύτεκνων οικογενειών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την κουλτούρα της οικογένειας στα σχολεία. Οι μαθητές δεν διδάσκονται επαρκώς για τον ρόλο της οικογένειας και τη γονεϊκότητα. Όταν τελειώνουν το σχολείο, δεν έχουν μια σαφή εικόνα για το κοινωνικό μέγεθος της οικογένειας. Η έλλειψη αυτής της κουλτούρας θα έπρεπε να είναι αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής.
Η Ελλάδα έγινε θέμα και στη γερμανική «ΤΑΖ»
Η δραματική κατάσταση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα έχει προσελκύσει την προσοχή και διεθνώς, με τη γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» να αναφέρει ότι το 2023 καταγράφηκαν 56.000 λιγότερες γεννήσεις από θανάτους. Παρά τη μεγάλη επιθυμία για παιδιά που υπάρχει στη συντηρητική Ελλάδα, οι γεννήσεις έχουν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό.
Ο ειδικός σε δημογραφικά ζητήματα Παύλος Μπαλτάς από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σημειώνει ότι το έλλειμμα γεννήσεων θα συνεχιστεί, εν μέρει λόγω της μαζικής φυγής περίπου 600.000 Ελλήνων κατά την προηγούμενη δεκαετία. Αυτοί οι Έλληνες θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα: