Η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά από τη μαρίνα της Γλυφάδας μέχρι το λιμάνι του Βόλου και το Χαράκι της Ρόδου. Οι λουόμενοι, οπλισμένοι με τα κινητά τους τηλέφωνα, έχουν απαθανατίσει αυτές τις θαλάσσιες παρουσίες, δημιουργώντας φόβο κυρίως στους κολυμβητές και στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.
Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea έχει αποκαλύψει μέσα από έρευνά της ότι οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες από καρχαρίες και σαλάχια, όπως προκύπτει από καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 4.540 καταγραφές για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα, αποδεικνύοντας την πλούσια βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών.
Συνέδριο
Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτή τη μελέτη θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αυτό το συνέδριο είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που αφορά τους καρχαρίες και τα σαλάχια, και αποτελεί σημείο αναφοράς για ερευνητές και επαγγελματίες που εργάζονται για την προστασία αυτών των μοναδικών ειδών. Φέτος, η θεματική του συνεδρίου επικεντρώνεται στη «ισχυρότερη συνεργασία για αποτελεσματικότερη προστασία», με στόχο την προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας και την αύξηση των ευκαιριών για νέους ερευνητές, ενώ θα δοθεί έμφαση στην εκπροσώπηση περιοχών όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, Ρωξάνη Ναασάν Αγά-Σπυριδοπούλου, θα αναδείξει τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής έρευνας της σχετικά με την παρουσία και κατανομή των χονδριχθύων, στηριζόμενη σε ποικιλία πηγών, όπως πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα, βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας και επίσημες κυβερνητικές εκθέσεις.
«Στόχος της μελέτης είναι να αποτελέσει τη βάση για νέα ερευνητικά προγράμματα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την κατανομή αυτών των ειδών και να εστιάσουμε τις έρευνές μας σε συγκεκριμένα σημεία, με βάση έναν χάρτη καταγραφών» δήλωσε η κυρία Σπυριδοπούλου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η μελέτη αυτή θα λειτουργήσει ως οδηγός για μελλοντικές έρευνες, με το 55% των καταγραφών να μην έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και το 20% να προέρχεται από την επιστήμη των πολιτών.
«Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2010 έως το 2023 καταγράφηκαν περισσότερες από 2.500 αναφορές, γεγονός που δείχνει την αύξηση της γνώσης μας για αυτά τα είδη, τα οποία είναι κρίσιμα ως κορυφαίοι θηρευτές» τόνισε η ερευνήτρια.
«Οι ελληνικές θάλασσες είναι γνωστό ότι φιλοξενούν μια ποικιλία χονδριχθίων, με την παρουσία τους να έχει τεκμηριωθεί από την εποχή του Αριστοτέλη. Ωστόσο, μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αρχίσει να γίνεται συστηματική επιστημονική έρευνα για αυτά τα είδη» πρόσθεσε.
«Αυτή η έρευνα κλείνει σταδιακά το κενό γνώσης σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία τους, αν και οι πληροφορίες για τη χωρική τους κατανομή παραμένουν περιορισμένες» κατέληξε.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία