16.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρον ΘέματαΠρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά: «Η υποστελέχωση στα νησιά είναι σοβαρή» - Προτάσεις...

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά: «Η υποστελέχωση στα νησιά είναι σοβαρή» – Προτάσεις για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας ότι οι δομές υγείας στα νησιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ο λόγος που οι Έλληνες γιατροί δεν επιλέγουν να δουλέψουν στην επαρχία είναι απλός. Το πρόβλημα του ΕΣΥ έχει πολλές αιτίες. Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ είναι θετικές και αναγκαίες, αλλά δεν είναι αρκετές για να επιλύσουν το ζήτημα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι όραμα έχουμε για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας. Υπάρχουν δύο σημαντικοί κίνδυνοι που δεν πρέπει να προσπεράσουμε: πρώτον, η απειλή από την Ανατολή και δεύτερον, μια νέα είσοδος κινδύνου από το Βορρά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους γιατρούς που θα πάνε σε αυτές τις περιοχές τις δυνατότητες να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι, να μπορέσουν να χτίσουν μια νέα ζωή εκεί, προσφέροντας υγεία και ευημερία».

Το θέμα της στέγασης

Στη συνέχεια, ο κ. Πλατανησιώτης αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που παίζει η στέγαση των γιατρών, η οποία οδηγεί πολλές φορές σε «βροχή» παραιτήσεων. «Πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στα νησιά; Δυστυχώς, δεν υπάρχουν. Όπως γνωρίζετε, τα σπίτια στα νησιά μας ενοικιάζονται από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο. Ξέρω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την ανέγερση σπιτιών για τους αξιωματικούς μέχρι το 2035. Χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο και για τους γιατρούς, κάτι που έχω πει και στο παρελθόν», τόνισε.

«Θα ήθελα να σας θυμίσω τις παραιτήσεις συναδέλφων που δούλεψαν σε νησιά, όπως στη Μήλο και σε άλλες περιοχές, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν σπίτι για να μείνουν. Τα χρήματα είναι σημαντικά, αλλά πού θα μείνουν; Χρειαζόμαστε γιατρούς με ειδικότητες, που συνήθως είναι γύρω στα 32-38 χρόνια, πιθανόν παντρεμένοι και με παιδί, οπότε το κράτος πρέπει να τους εξασφαλίσει στέγη. Υπάρχουν παραδείγματα από χώρες όπως η Νορβηγία που έχουν πρόγραμμα στέγασης για γιατρούς στις βόρειες περιοχές τους. Επίσης, αν ο/η συνάδελφος είναι παντρεμένος/η και ο/η σύζυγος είναι δημόσιος υπάλληλος, γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα να υπηρετούν μαζί όπως συμβαίνει στην Ελληνική Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό; Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα», σημείωσε.

Οι λόγοι που οι γιατροί φεύγουν από το ελληνικό ΕΣΥ

Ο κ. Πλατανησιώτης έκανε αναφορά στα προβλήματα του ΕΣΥ υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναλογιστούμε τι χρειάζονται η χώρα μας και οι πολίτες της για να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική Δημόσια Υγεία.

«Ας σκεφτούμε και το οικονομικό αντίκτυπο. Μόνο από τις μεταφορές ασθενών που θα αποφευχθούν αν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας επανδρωθούν σωστά, θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα που θα καλύψουν τις όποιες επενδύσεις κάνουμε. Η επένδυση στην Υγεία είναι επένδυση στη ζωή και στην ευημερία ενός κράτους», σημείωσε.

«Ας δούμε και ένα άλλο παράδειγμα: αν οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας παραμείνουν άγονες, αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα. Αν έχετε μια θέση και δεν έρχεται κανείς, τότε η αγγελία σας ενδεχομένως είναι λανθασμένη. Πρέπει να εξετάσουμε αυτές τις καταστάσεις και να βρούμε καινούργιες λύσεις. Όπως γνωρίζω, ο Ελληνικός Στρατός έχει εφαρμόσει τέτοια προγράμματα. Τα περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα υγείας στα νησιά μας έχουν μεγάλους περιβάλλοντες χώρους, καθώς βρίσκονται έξω από τις πόλεις, επομένως υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν σπίτια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο