Η εκδήλωση στην Κάντανο συνοδεύτηκε από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς κανείς δεν επιτρεπόταν να πλησιάσει την περιοχή χωρίς ειδική διαπίστευση από τη γερμανική πρεσβεία. Ωστόσο, οι Κρητικοί δεν επιθυμούσαν να έρθουν σε επαφή με τον πρόεδρο της Γερμανίας, ούτε καν για μια χειραψία. Ο Φρανκ Σταϊνμάιερ διαπίστωσε από πρώτο χέρι την αποστροφή που νιώθουν οι κάτοικοι για ό,τι αντιπροσωπεύει.
Η ελληνική πολιτική ηγεσία μπορεί να υποσχέθηκε στον Σταϊνμάιερ ότι η επίσκεψή του στην Κάντανο θα ήταν μια «αποκλεισμένη ζώνη», προστατευμένη από ξαφνικές διαμαρτυρίες, αλλά οι κάτοικοι βρήκαν τον τρόπο να εκφράσουν την περηφάνια τους και να του δώσουν ένα σκληρό μάθημα. Κατάφεραν να περάσουν κρυφά ένα πανό που έγραφε «Δικαιοσύνη – Αποζημίωση» και στα γερμανικά, με τον Σταϊνμάιερ να μένει αμήχανος.
Η 97χρονη επιζήσασα των γερμανικών θηριωδιών, Δέσποινα Φωτάκη, του είπε μια φράση που θα του μείνει αξέχαστη: «Το χέρι που μου δίνει είναι το χέρι του σφαγέα». Παρά την ηλικία της και την αδυναμία της, η δύναμή της ήταν εντυπωσιακή.
Καθώς ο Γερμανός πρόεδρος προσπαθούσε να διαχειριστεί τις αντιδράσεις, ένας απόγονος θυμάτων του του θύμισε: «Πριν από 80 χρόνια εκτελέσατε τους γονείς μας, τώρα μας εκτελείτε δεύτερη φορά», αναφερόμενος στις σύγχρονες οικονομικές πιέσεις που ασκεί η Γερμανία στην Ελλάδα.
Οι Κρητικοί δεν δέχονται να γίνουν «ξεσκονόπανα» κανενός και αρνούνται να ξεχάσουν όσους τους βλάπτουν, τότε και τώρα. Ο Σταϊνμάιερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, δεν κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια μια 97χρονη γυναίκα και περιορίστηκε σε μια υποκριτική συγγνώμη, αποφεύγοντας να συζητήσει έμπρακτες αποζημιώσεις για τα γερμανικά εγκλήματα.
Ανεπιθύμητος!
Οι κάτοικοι της Καντάνου έδειξαν με κάθε τρόπο ότι οποιοσδήποτε ηγέτης της Γερμανίας είναι ανεπιθύμητος στον τόπο τους. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις θηριωδίες του γερμανικού στρατού, ενώ οι νεότεροι βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται από την πολιτική και οικονομική πίεση της Γερμανίας.
Ο Σταϊνμάιερ δεν βρήκε καμία υποστήριξη από τον δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου, Αντώνη Περράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις και στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας. Τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει πλήρως τις ευθύνες της και να πράξει ανάλογα.
Ντροπή
Στον λόγο του, ο Σταϊνμάιερ εξέφρασε τη ντροπή του για την καθυστέρηση της Γερμανίας να καταδικάσει τα εγκλήματα του παρελθόντος και αναφέρθηκε στην ανάγκη για κοινή ευθύνη. Ωστόσο, η φράση του «να αναλάβουμε την ευθύνη από κοινού» προκαλεί απογοήτευση, καθώς η Γερμανία συνεχίζει να αρνείται τις αποζημιώσεις.
Η επίσκεψη του προεδρεύοντος Σταϊνμάιερ στην Κρήτη συνδυάστηκε με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων της Καντάνου, αλλά το κλίμα παρέμεινε ψυχρό. Ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, κατήγγειλε τη στάση της γερμανικής πλευράς ως απαξιωτική και προκλητική.
Η εφημερίδα «FAZ» προκαλεί και απειλεί
Στο ίδιο μήκος κύματος με το Βερολίνο, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απείλησε την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας το ανθελληνικό κλίμα των Μνημονίων. Ανέφερε ότι «όποιος εξακολουθεί να σκέφτεται με όρους απαιτήσεων για πληρωμή της ιστορικής αδικίας θα έπρεπε να ζήσει και με ανταπαιτήσεις από τη Γερμανία».
Η επίσκεψη του Σταϊνμάιερ αποδείχθηκε αποτυχημένη, καθώς οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν έντονες και δείχνουν ότι η μνήμη των Κρητικών είναι ζωντανή και οι διεκδικήσεις τους για δικαιοσύνη και αποζημιώσεις παραμένουν επίκαιρες.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα: