Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, επιχείρησε χθες να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα εργασιακά θέματα. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις Κοινοτικές Οδηγίες, με σκοπό να προχωρήσει σε επώδυνες νομοθετικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με την οδηγία, οι χώρες μέλη υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται να καθυστερεί στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων, καθώς μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει μόνο τη σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα. Αντίθετα, έχει δείξει αποφασιστικότητα να περιορίσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης που είχαν οι κοινωνικοί εταίροι σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος πλέον θα καθορίζεται αυτόματα μέσω μαθηματικού τύπου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην ΕΡΤ, η υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «η μεγάλη εικόνα είναι το πώς θα προστατεύσουμε τους εργαζομένους». Υποστήριξε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, προσθέτοντας: «Θέτουμε ως προτεραιότητα το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μάλιστα η ευρωπαϊκή οδηγία την οποία ενσωματώνουμε τώρα μας δίνει έναν οδικό χάρτη ενός έτους για να συζητήσουμε από κοινού με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.» Επίσης, ανέφερε ότι χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας, όπως αυτή που παρατηρείται στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε απλά να καταργήσει τις επώδυνες διατάξεις που εισήγαγε μέσω τροπολογίας στη Βουλή τον Αύγουστο του 2019, μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας. Αυτές οι διατάξεις έχουν περιορίσει τα εργαλεία διαπραγμάτευσης που διαθέτουν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες, όπως η μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ειδικότερα, από 25 κλαδικές συμβάσεις που ίσχυαν το 2019, σήμερα έχουν απομείνει λιγότερες από 10.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία