Πώς να διατηρούμε σωστά το κρέας και τα αυγά; Ποιες είναι οι ασφαλείς μέθοδοι μαγειρέματος; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη συντήρησή τους; Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι από τον ΕΟΔΥ.
Με το Πάσχα να πλησιάζει, η προετοιμασία για το πασχαλινό τραπέζι γίνεται όλο και πιο έντονη. Είναι κρίσιμο να τηρούμε κανόνες ασφαλείας κατά τη διαχείριση τροφίμων, ιδίως για το αιγοπρόβειο κρέας και τα αυγά, που καταναλώνονται περισσότερο αυτές τις γιορτινές ημέρες.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η προσοχή πρέπει να δίνεται στα εξής:
- Αυγά: Εάν έχετε βράσει τα αυγά, μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες. Είναι ιδανικό να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα σερβίρετε. Τα αυγά που θα καταναλωθούν μετά τη βάφηση/διακόσμηση πρέπει να έχουν παρασκευαστεί με ασφαλή, κατάλληλη για τρόφιμα, βαφή.
- Ωμά και μαγειρεμένα φαγητά: Απόφευγε την κα consumption ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων αυγών (όπως στην περίπτωση της χειροποίητης μαγιονέζας) και μη καταναλώνετε ωμή ζύμη που μπορεί να περιέχει αλεύρι ή αυγά.
- Συντήρηση των αυγών: Φυλάξτε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο, αποφεύγοντας την πόρτα του ψυγείου. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι παραμένουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Απόψυξη κρέατος: Αποψύξτε το κρέας με ασφάλεια: η απόψυξη στο ψυγείο μπορεί να διαρκέσει 24 ώρες για μικρό κομμάτι κρέατος. Μια ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών μπορεί να απαιτήσει αρκετές ημέρες για να αποψυχθεί πλήρως. Για να αποψυχθεί ασφαλώς το αιγοπρόβειο κρέας, τοποθετήστε το στο ψυγείο ή σε κρύο νερό, όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Διάρκεια συντήρησης κρέατος: Το αποψυγμένο κρέας μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες αν πρόκειται για μπριζόλες ή παϊδάκια, και 1 έως 2 ημέρες αν πρόκειται για κιμά.
- Θερμοκρασίες μαγειρέματος: Ψήστε το κρέας σε τουλάχιστον 160oC. Το κρέας θεωρείται έτοιμο όταν η εσωτερική θερμοκρασία του φτάσει τους 63oC και παραμείνει σε αυτή την θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, μαγειρέψτε το κρέας έτσι ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.
- Διατήρηση μαγειρεμένου κρέατος: Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Αν παραγγείλετε φαγητό από έξω, βεβαιωθείτε ότι το κρέας είναι ζεστό κατά την παραλαβή και καταναλώστε το μέσα σε 2 ώρες (ή 1 ώρα αν η θερμοκρασία είναι άνω των 32oC).
- Υγειονομικοί κανόνες: Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρισία των τροφίμων. Χρησιμοποιείτε ξεχωριστές επιφάνειες και εργαλεία για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα (π.χ. αναγκαία προσοχή για κοτόπουλο).
- Οργανωμένη κουζίνα: Είναι σημαντικό να διατηρείτε μια οργανωμένη κουζίνα κατά το μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές επιφάνειες για τα ωμά κρέατα και τα φρέσκα λαχανικά, αποφεύγοντας έτσι την επιμόλυνση.
Διαβάστε επίσης:
- Πώς να κάνουμε νηστεία χωρίς να παχύνουμε
- Πάσχα – Εγκαύματα από βεγγαλικά ή κροτίδες: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας
- Νηστεία και πασχαλινό τραπέζι: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη