13.9 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμεςΜπορούν τα Τεχνητά Γλυκαντικά να Αυξήσουν τον Κίνδυνο Εγκεφαλικού; Αποκαλύψεις και Επιστημονικές...

Μπορούν τα Τεχνητά Γλυκαντικά να Αυξήσουν τον Κίνδυνο Εγκεφαλικού; Αποκαλύψεις και Επιστημονικές Μελέτες!

Η υπερβολική κατανάλωση ξυλιτόλης, ενός γλυκαντικού με χαμηλές θερμίδες που συναντάμε σε διάφορα προϊόντα, όπως τρόφιμα με μειωμένη ζάχαρη, τσίχλες και οδοντόκρεμες, φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων της Cleveland Clinic με επικεφαλής τον δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν, Πρόεδρο του τμήματος Καρδιολογίας και Μεταβολικών Επιστημών, συμπεριέλαβε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτούς τους συμμετέχοντες τους παρακολούθησαν για 3 χρόνια, και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε την οδοντόκρεμά σας αν περιέχει ξυλιτόλη.

Τα τεχνητά γλυκαντικά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια χρήσης τους

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο εκείνων που παρουσίαζαν τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα τους ήταν πιο επιρρεπείς να υποστούν καρδιοαγγειακά επεισόδια. Για να επιβεβαιώσουν αυτή την παρατήρηση, οι επιστήμονες συμπέραναν από προκλινικές δοκιμές ότι η ξυλιτόλη μπορεί να αυξάνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, πράγμα που ενδέχεται να οδηγεί σε θρομβώσεις.

Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της ξυλιτόλης, οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων μεταξύ εθελοντών που κατανάλωσαν αναψυκτικά με ξυλιτόλη και γλυκόζη. Παρατήρησαν ότι τα επίπεδα ξυλιτόλης στους συμμετέχοντες που ήπιαν το αναψυκτικό με ξυλιτόλη ήταν 1000 φορές υψηλότερα από εκείνους που κατανάλωσαν το ποτό με γλυκόζη.

Η ξυλιτόλη είναι μια φυσική αλκοόλη ζάχαρης, που υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά και χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε προϊόντα μειωμένων θερμίδων, όπως τρόφιμα, τσίχλες και οδοντόκρεμες.

Ο δρ. Χέιζεν τόνισε τη σημασία της μελέτης του, επισημαίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιδράσεων των αλκοολών ζάχαρης, όπως η ξυλιτόλη, σε σχέση με τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Εξέφρασε επίσης την ανάγκη να προσεγγίζουν οι ενδιαφερόμενοι τους γιατρούς τους για ειδικές συμβουλές.

Μια παρόμοια σχέση μεταξύ ερυθριτόλης, μιας άλλης γλυκαντικής ουσίας, και καρδιοαγγειακών προβλημάτων είχε παρατηρηθεί και σε προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας.

Αντιδρώντας στη μελέτη, το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων των ΗΠΑ, το οποίο εκπροσωπεί τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με χαμηλές θερμίδες, ανέφερε ότι η ξυλιτόλη είναι αποδεκτή εδώ και δεκαετίες από τους αρμόδιους φορείς και ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ενδέχεται να μην ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, καθώς μερικοί συμμετέχοντες είχαν ήδη αυξημένο κίνδυνο για καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο