15.9 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμεςΧημικά της καθημερινότητας που επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία

Χημικά της καθημερινότητας που επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία

Οι φαινόλες είναι παντού γύρω μας και αποτελούν βασικά συστατικά πολλών προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αυτές οι χημικές ουσίες εμφανίζονται ως συντηρητικά σε συσκευασμένα τρόφιμα, ως parabens σε σαμπουάν και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθώς και ως δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) σε πλαστικές συσκευασίες.

Η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και οι φαινόλες

Μια πρόσφατη μελέτη από τέσσερις καθηγητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι αποκαλύπτει για πρώτη φορά την αρνητική επίδραση που έχουν οι φαινόλες στις ηλεκτρικές ιδιότητες της καρδιάς. Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health», οι φαινόλες συνδέονται με τοξικότητα για την καρδιά, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες καρδιοπάθειες ή αρρυθμίες.

Η πρώτη μελέτη του είδους της

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της έκθεσης σε φαινόλες στην ηλεκτρική δραστηριότητα της ανθρώπινης καρδιάς», δήλωσε ο Χονγκ-Σενγκ Γουάνγκ, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακολογίας, Φυσιολογίας και Νευροβιολογίας. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από την κοόρτη Fernald Community Cohort, που περιλάμβανε περίπου 10.000 άτομα που ζούσαν κοντά σε μια παλαιά μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Φέρναλντ του Σινσινάτι.

Δεδομένα και μέθοδος μελέτης

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν εκτεθεί σε ουράνιο σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά του γενικού πληθυσμού. Ο δρ Γουάνγκ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν βιολογικά δείγματα και ιατρικούς φακέλους για να αποκλείσουν άτομα με υψηλή έκθεση σε ουράνιο, διασφαλίζοντας έτσι τη γενικότητα των αποτελεσμάτων. Τα δείγματα ούρων συλλέχθηκαν την ίδια ημέρα που οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, προσφέροντας μια σαφή εικόνα της έκθεσής τους σε φαινόλες.

Αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς

Η καρδιά λειτουργεί μέσω ηλεκτρικών σημάτων και οποιαδήποτε παρέμβαση στις ηλεκτρικές της ιδιότητες μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η υψηλότερη έκθεση σε ορισμένες φαινόλες σχετίζεται με αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Διαφορές φύλου και επιπτώσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερη έκθεση σε δισφαινόλες παρουσίασαν μεγαλύτερο διάστημα ΡR, δηλαδή καθυστέρηση στον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων από τους κόλπους στις κοιλίες της καρδιάς. «Τα ευρήματά μας φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με το φύλο», επεσήμανε ο καθηγητής Γουάνγκ.

Επιπτώσεις στους άνδρες

Στους άνδρες, η υψηλότερη έκθεση σε triclocarban (TCC), έναν αντιμικροβιακό παράγοντα που πλέον απαγορεύεται στις ΗΠΑ, συνδέθηκε με μεγαλύτερο διάστημα QT, υποδεικνύοντας ότι το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να «επαναφορτιστεί», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του καρδιακού ρυθμού.

Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Ο δρ Γουάνγκ τόνισε ότι, αν και οι αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς που παρατηρήθηκαν δεν ήταν δραματικές, ήταν σημαντικές σε ορισμένους υποπληθυσμούς. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν υπάρχουσες καρδιοπάθειες ή αρρυθμίες, ιδίως σε ηλικιωμένους ή σε άτομα με άλλους παράγοντες κινδύνου. «Στο μέλλον, θα εξετάσουμε νέα χημικά και την επίδρασή τους σε άτομα με προδιάθεση για καρδιοπάθεια», κατέληξε ο καθηγητής.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο