28.5 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμεςΟι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Οι γορίλες που αυτοθεραπεύονται μπορεί να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, σύμφωνα με επιστήμονες.

Ερευνητές από τη Γκαμπόν, μια χώρα στην Αφρική, εξέτασαν διάφορα τροπικά φυτά που καταναλώνουν οι άγριοι γορίλες και που χρησιμοποιούνται επίσης από ντόπιους θεραπευτές. Ανακάλυψαν τέσσερα φυτά με σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι αυτά τα φυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ουσιών. Ένα από αυτά τα φυτά φάνηκε ιδιαίτερα υποσχόμενο στην καταπολέμηση ανθεκτικών βακτηρίων.

Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι πίθηκοι, όπως οι γορίλες, επιλέγουν φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες για να αυτοθεραπεύονται. Για παράδειγμα, πρόσφατα, ένας τραυματισμένος ουρακοτάγκος έγινε γνωστός γιατί χρησιμοποίησε μια πάστα από φυτό για να θεραπεύσει τον τραυματισμό του.

Στη νέα μελέτη, βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά που τρώνε οι γορίλες στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Moukalaba-Doudou στη Γκαμπόν.

Τα τέσσερα φυτά

Με βάση συνεντεύξεις με τοπικούς θεραπευτές, επιλέχθηκαν τέσσερα δέντρα που φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση: το δέντρο φραγκοστάφυλο (Ceiba pentandra), η γιγαντιαία κίτρινη μουριά (Myrianthus arboreus), το αφρικανικό τικ (Milicia excelsa) και η συκιά (Ficus).

Ο φλοιός αυτών των δέντρων χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως προβλήματα στομάχου και στειρότητα. Περιέχει χημικές ουσίες με φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως φαινόλες και φλαβονοειδή, σύμφωνα με αναφορές του BBC.

Όλα τα φυτά παρουσίασαν αντιβακτηριακή δράση απέναντι τουλάχιστον σε ένα ανθεκτικό στέλεχος του βακτηρίου E. coli.

«Αυτό δείχνει ότι οι γορίλες έχουν εξελιχθεί να επιλέγουν φυτά που τους ωφελούν, και αναδεικνύει τα μεγάλα κενά που έχουμε στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής», δήλωσε η δρ Τζοάνα Σέτσελ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συμμετείχε στη μελέτη με τους επιστήμονες από τη Γκαμπόν.

Η Γκαμπόν διαθέτει εκτενή ανεξερεύνητα δάση που φιλοξενούν δασικούς ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, καθώς και πολλά φυτά που είναι άγνωστα στην επιστήμη.

Δυστυχώς, η λαθροθηρία και οι ασθένειες έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση του πληθυσμού των πεδινών γορίλων, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πλέον είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο