«Γιατί οι Έλληνες...

«Γιατί οι Έλληνες χειρουργοί επιλέγουν να αποφύγουν την ανανηπτική θωρακοτομή»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Περιεχόμενα

«Γιατί οι Έλληνες χειρουργοί επιλέγουν να αποφύγουν την ανανηπτική θωρακοτομή»

Χειρισμοί Τραυματιών: Από την Ελλάδα στη Νότια Αφρική

Εισαγωγή

Στο πρόσφατο Εθνικό Συνέδριο Τραύματος που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, εξετάστηκαν οι σημαντικοί χειρισμοί που συχνά παραβλέπονται στην Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση τραυματιών. Αυτές οι απουσίες στην εκπαίδευση και την πρακτική θέτουν τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση ακόμα και με χώρες που αντιμετωπίζουν δικές τους προκλήσεις, όπως η Νότια Αφρική.

Η Ελλάδα στην Αντιμετώπιση Τραυματιών

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα παραμένει πίσω στην αποτελεσματική διαχείριση των τραυματιών, ακόμη και σε σύγκριση με χώρες που έχουν περιορισμένους πόρους. Ο ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής, Θεόδωρος Φαχουρίδης, που εκπαιδεύτηκε σε κέντρα τραύματος της Νότιας Αφρικής και της Κολομβίας, επεσήμανε ότι η νοτιοαφρικανική κουλτούρα σε αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη.

Σημαντικοί Χειρισμοί

Σύμφωνα με τον κ. Φαχουρίδη, μια από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες είναι η επείγουσα ανανηπτική θωρακοτομή. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι στην Νότια Αφρική γυρίζουν οι χειρουργοί, ακόμη και εκείνοι που δεν είναι ειδικευμένοι σε τραύματα, να κάνουν αυτή την παρέμβαση, κάτι που σπάνια συμβαίνει στην Ελλάδα. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και ο φόβος για νομικές συνέπειες οδηγούν σε καθυστερήσεις που κοστίζουν ζωές.

Ο Δρόμος προς τη Σωτηρία

Η διαδικασία της ανανηπτικής θωρακοτομής περιλαμβάνει την τομή στον θώρακα, με στόχο να μπλοκαριστεί η αορτή και να διατηρηθεί η ροή αίματος στον εγκέφαλο. Ο κ. Φαχουρίδης τόνισε ότι οι γιατροί στην Ελλάδα συχνά επιλέγουν την “αμυντική ιατρική”, φοβούμενοι τις μηνύσεις, γεγονός που τους αποτρέπει από το να εκτελούν κρίσιμες χειρουργικές παρεμβάσεις.

Εκπαίδευση και Εμπειρία

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, ο κ. Φαχουρίδης συμμετείχε σε 85 χειρουργικές επεμβάσεις ανά εξάμηνο. Αυτή η πρακτική του έδωσε πολύτιμη εμπειρία στην πρώιμη αντιμετώπιση τραυματιών, εξοπλίζοντάς τον με γνώσεις που είναι εντελώς απαραίτητες σε κρίσιμες καταστάσεις. Η εκπαίδευση του επέτρεψε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να διαχειρίζεται το άγχος που συνοδεύει τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Εμπειρίες από την Νότια Αφρική

Η ειδικευόμενη γενικής χειρουργικής, Ιωάννα Πουρνάρα, μοιράστηκε την εμπειρία της από το κέντρο τραύματος της Νότιας Αφρικής. Ανέφερε πως οι χειρουργοί εκεί αναλαμβάνουν περιστατικά που στην Ελλάδα θα θεωρούνταν αδύνατα να διαχειριστούν. Η συχνότητα των 90 περιστατικών τραύματος που είδαν σε 6 μήνες είναι ενδεικτική της διαφοράς που υπάρχει με την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα.

Ομαδική Εργασία και Υπευθυνότητα

Η διαδικασία της χειρουργικής τραύματος είναι ομαδική. Σύμφωνα με τον κ. Φαχουρίδη, κάθε μέλος της ομάδας παίζει έναν ζωτικό ρόλο στην αλυσίδα ζωής για τον τραυματία. Η ικανότητα να συνεργάζονται και να επικοινωνούν υπό πίεση είναι καθοριστική για την επιτυχία της παρέμβασης.

Συμπερασματικά

Η έλλειψη χρηματικών πόρων δεν είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των τραυματιών στην Ελλάδα. Οι υπάρχοντες πόροι θα μπορούσαν να οργανωθούν καλύτερα, ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη υποστήριξη στους ασθενείς. Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις και ποινικές διαδικασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τον φόβο και να ενθαρρύνουν τους ιατρούς να αναλαμβάνουν μεγαλύτερες ευθύνες στον τομέα της χειρουργικής τραύματος.

Αυτή η παρουσίαση των θεμάτων μεταφέρει μια εικόνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, και μάς καλεί να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια καλύτερη συνολική προσέγγιση στη διαδικασία φροντίδας των τραυματιών.

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.