Το καφενείο «Διεθνές» στη Φλώρινα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της περιοχής, καθώς έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από πέντε ταινίες του διάσημου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Η Φλώρινα προσφέρει πολλά αξιοθέατα, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, η γραφική Μοναστηριώτικη γειτονιά δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα, και η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου βρίσκεται το «Διεθνές» καθώς και πολλά νεοκλασικά κτίρια. Για τους λάτρεις του κινηματογράφου, μια βόλτα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου γυρίστηκαν οι μακρές νυχτερινές σκηνές από την ταινία «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Κάποιος μπορεί να νιώσει την ιστορική μνήμη να συνδυάζεται με την εξέλιξη της πόλης και την κινηματογραφική κληρονομιά που διηγείται μυθιστορηματικές ιστορίες.
Ο Γιώργος Βελιάμης, ο οποίος υπηρέτησε ως ιδιοκτήτης του καφενείου για πολλά χρόνια, συνεχίζει να επισκέπτεται το «Διεθνές», παρά την συνταξιοδότησή του. Έχει αφιερώσει 35 χρόνια από τη ζωή του σε αυτό το μέρος, το οποίο έχει συμβάλει στην διεθνοποίηση της Φλώρινας. «Η κόρη μου και η οικογένειά της έχουν αναλάβει τη λειτουργία του καφενείου, αλλά εγώ δεν χάνω ευκαιρία να πω μια καλημέρα στους φίλους μου εδώ κάθε μέρα», λέει ο Γιώργος.
Γεννημένος το 1948, μέσα στην αναταραχή του εμφυλίου, ο Γιώργος θυμάται τις δύσκολες εποχές που βίωσε στη Φλώρινα. «Θυμάμαι να πηγαίνουμε στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου ολόκληρα χωριά συγκεντρώνονταν για να αποχαιρετήσουν τις οικογένειές τους που έφευγαν για το εξωτερικό. Αυτές οι σκηνές επαναλαμβάνονταν κάθε εβδομάδα, και έτσι άδειασαν οι περιοχές της Πρέσπας και των ορεινών χωριών της Φλώρινας», αναφέρει.
«Μετά, έφυγα για τον Καναδά για να συναντήσω τον αδελφό μου, που είχε ήδη μεταναστεύσει εκεί. Έμεινα 10 χρόνια, αλλά γύρισα στη Φλώρινα λίγο πριν το 1980», συνεχίζει. Αρχικά εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής, αλλά σύντομα αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση. «Αποφασίσαμε να αναλάβουμε το καφενείο, που μέχρι τότε είχε μόνο πρόσφυγες ως πελάτες. Το μετατρέψαμε σε έναν χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορούσαν να γευτούν τα τοπικά αποστάγματα και τις ποικιλίες προϊόντων της περιοχής», προσθέτει.
Ο Γιώργος υπερηφανεύεται ότι το «Διεθνές» έχει επηρεάσει την ανάπτυξη πολλών άλλων καφενείων που προσφέρουν τοπικά αποστάγματα και εδέσματα, κάνοντάς το σημείο αναφοράς για την πόλη.
Το κτίριο του «Διεθνούς» έχει ιστορία, καθώς λειτούργησε ως ξενοδοχείο από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι λίγο μετά το 1950. Βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία, προσφέροντας θέα στο πιο γραφικό και αρχιτεκτονικά πλούσιο κομμάτι της πόλης, που σήμερα κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο εσωτερικός χώρος του καφενείου είναι μια ευρύχωρη αίθουσα με ψηλά ταβάνια και στοιχεία που παραπέμπουν στην αισθητική του μεσοπολέμου.
Η μοναδική ατμόσφαιρα του καφενείου ενέπνευσε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος γύρισε επτά ταινίες στη Φλώρινα, όπως τα «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Τοπίο στην ομίχλη» και «Αιωνιότητα και μια μέρα». Ο Αγγελόπουλος έκανε το «Διεθνές» γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο, με ηθοποιούς όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και ο Χάρβεϊ Καϊτέλ να το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
«Γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Ταξίδι στα Κύθηρα», όταν ήρθε για καφέ. Μου υποσχέθηκε ότι θα ξαναγυρίσει για τις επόμενες ταινίες του», θυμάται ο Γιώργος. «Η παρουσία του Αγγελόπουλου άλλαξε το καφενείο μας, το έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και σήμερα, πολλοί επισκέπτες έρχονται για να δουν τον χώρο όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του και να νιώσουν την ατμόσφαιρα της εποχής», προσθέτει.
Όσον αφορά τις αναμνήσεις του από τους ηθοποιούς, ο Γιώργος λέει: «Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι ήταν αρκετά απομακρυσμένος, ενώ ο Χάρβεϊ Καϊτέλ ήταν πολύ φιλικός και ενδιαφερόταν για τη ζωή μου στον Καναδά. Θυμάμαι ότι κάποια Πρωτοχρονιά, ο Αγγελόπουλος έκοψε τη βασιλόπιτα στο καφενείο με όλο το συνεργείο και τους ηθοποιούς, λέγοντας ότι το «Διεθνές» ήταν το δεύτερο σπίτι του.»