Το χιπ χοπ, που γεννήθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια στο Νότιο Μπρονξ, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη παγκοσμίως. Όπως δήλωσε ο ΛΕΞ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, «το χιπ χοπ είναι μέσο». Μέσα από αυτό το μουσικό είδος, εκφράζονται ιστορίες που συχνά παραμένουν σιωπηλές σε άλλα είδη, όπως η υπέρβαση, η συστημική καταπίεση και η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινότητας. Αυτές οι ιστορίες πολλές φορές βρίσκουν τη θέση τους και στον κινηματογράφο.
Μια πρόσφατη προσθήκη στη φιλμογραφία που σχετίζεται με το χιπ χοπ είναι η ημι-βιογραφική ταινία Kneecap, που προβάλλεται αυτή τη στιγμή στους κινηματογράφους. Η ταινία αυτή είναι μια φρενήρης κωμωδία με αισθητική 90s, που ακολουθεί το χιπ χοπ τρίο από τη Βόρεια Ιρλανδία, αναδεικνύοντας παράλληλα τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που θίγουν μέσω της μουσικής τους. Ραπάροντας στα ιρλανδικά, οι Kneecap γίνονται γρήγορα οι πρωταγωνιστές ενός κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα, υπερασπίζοντας τη μητρική τους γλώσσα. Η ιστορία τους είναι υποψήφια για τα Όσκαρ του 2025.
Η ταινία 8 Mile (2002), σε σκηνοθεσία Κέρτις Χάνσον, εστιάζει στη ζωή του ράπερ Έμινεμ, ο οποίος υποδύεται μια εκδοχή του εαυτού του. Ο τίτλος προέρχεται από το 8 Mile Road, το δρόμο του Ντιτρόιτ όπου ο Έμινεμ πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η ταινία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «Lose Yourself».
Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ταινίες του χιπ χοπ είναι το Straight Outta Compton (2015), που σύμφωνα με την Guardian, προσφέρει μια «τυπική βιογραφική επεξεργασία κύρους». Η ταινία καταγράφει την άνοδο και την πτώση του συγκροτήματος NWA, εστιάζοντας στα ζητήματα φυλής και αστυνομικής βίας της εποχής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φιλτράρουμε τον διάχυτο μισογυνισμό και το gay-bashing που μπορεί να παρατηρηθεί στην ταινία.
Μια άλλη αυτοβιογραφική ταινία είναι το Get Rich or Die Tryin’ (2005), που σκηνοθέτησε ο Τζιμ Σέρινταν και βασίζεται στη ζωή του Curtis “50 Cent” Jackson. Η ταινία ακολουθεί τον Marcus Greer, έναν έμπορο ναρκωτικών που προσπαθεί να απομακρυνθεί από την εγκληματική ζωή και να ακολουθήσει το όνειρό του στη ραπ. Ο τίτλος της ταινίας είναι ίδιος με το ντεμπούτο άλμπουμ του 50 Cent το 2003.
Τέλος, το Roxanne Roxanne (2017), σε σενάριο και σκηνοθεσία Μάικλ Λάρνελ, προσφέρει μια ματιά στη ζωή της πρωτοπόρου ράπερ Roxanne Shante, η οποία προσπαθεί να βρει τον χώρο της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Η ταινία αναδεικνύει την επιμονή και τη δημιουργικότητά της στον τομέα της μουσικής.