Η 25η Οκτωβρίου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τους λάτρεις των ζυμαρικών, καθώς γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών! Αυτή η ιταλική γαστρονομική παράδοση έχει κερδίσει την καρδιά μικρών και μεγάλων σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τα ζυμαρικά ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα.
Διαβάστε επίσης: Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου
Το μυστικό της δημοτικότητας των ζυμαρικών έγκειται στην ποικιλία τους. Από σπαγγέτι μέχρι ταλιατέλες, υπάρχουν αμέτρητα είδη και συνταγές που τα καθιστούν πρωταγωνιστές και στα ελληνικά σπίτια. Με αφορμή αυτήν την εορτή, ας εξερευνήσουμε τα 5 πιο εμβληματικά πιάτα ζυμαρικών παγκοσμίως, σύμφωνα με το TasteAtlas, και ας αντλήσουμε ιδέες για τις επόμενες μαγειρικές μας δημιουργίες.
Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών: Οι κορυφαίες μακαρονάδες
5. Λαζάνια
Τα λαζάνια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα παγκοσμίως και θεωρούνται ένα από τα αρχαιότερα πιάτα ζυμαρικών, με ρίζες που χρονολογούνται από την αρχαία Ρώμη. Στην παραδοσιακή συνταγή, τα φύλλα ζυμαρικών εναλλάσσονται με κιμά, σάλτσα ντομάτας, μπεσαμέλ και μια ποικιλία τυριών, όπως μοτσαρέλα και παρμεζάνα, και ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα.
4. Ταλιατέλες ragù
Αυτή η παραδοσιακή ιταλική συνταγή προέρχεται από τη Μπολόνια και περιλαμβάνει ταλιατέλες με ragù, μια πλούσια σάλτσα από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, ντομάτα και κόκκινο κρασί. Αν και συχνά συγχέεται με τα σπαγγέτι Bolognese, στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, καθώς στη Μπολόνια το ragù σερβίρεται αποκλειστικά με φρέσκες ταλιατέλες ή παπαρδέλες, πάντα με μια γενναιόδωρη ποσότητα τριμμένου τυριού.
3. Παραδοσιακή Καρμπονάρα
Η προέλευση της καρμπονάρας είναι αμφιλεγόμενη, αλλά λέγεται ότι δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει τις στρατιωτικές μερίδες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Ρώμη. Η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα είναι απλή και γευστική, φτιαγμένη από λιπαρό χοιρινό κρέας, αυγά και σκληρό τυρί pecorino.
2. Λαζάνια με πέστο και πατάτες
Αυτό το πιάτο προέρχεται από τη Λιγυρία και συνδυάζει λαζάνια με πατάτες, πέστο, βούτυρο, αλεύρι, γάλα, βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα. Οι πατάτες βράζονται και κόβονται σε λεπτές φέτες, ενώ η μπεσαμέλ φτιάχνεται από αλεύρι, βούτυρο και γάλα. Στη συνέχεια, οι στρώσεις εναλλάσσονται με πέστο και λαζάνια για ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα.
1. Ζυμαρικά ‘ncasciata
Τα ζυμαρικά ‘ncasciata είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από τη Σικελία. Φτιάχνονται με πένες ή ριγκατόνι που βράζονται και αναμειγνύονται με μια πλούσια σάλτσα ντομάτας ή μοσχαρίσιο ragù, τηγανητή μελιτζάνα, κομμάτια τυριού όπως caciocavallo ή μοτσαρέλα, σάλτσα μπεσαμέλ και πασπαλίζονται με φρυγανιά για μια τραγανή υφή.