Ο γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas παρουσίασε πρόσφατα τα καλύτερα πιάτα με αυγά παγκοσμίως, και η ελληνική κουζίνα κατάφερε να ξεχωρίσει με πέντε συνταγές στη λίστα. Ανάμεσα σε αυτές, η στραπατσάδα ή αλλιώς καγιανάς, που είναι γνωστά αυγά με ντομάτα, αναδείχθηκε ως ένα από τα κορυφαία πιάτα.
Η στραπατσάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη με βαθμολογία 4,4, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως ένα από τα καλύτερα πιάτα με αυγά στον κόσμο, σύμφωνα με τον οδηγό του Taste Atlas.
Το εμβληματικό αυτό ελληνικό πιάτο παρασκευάζεται από φρέσκιες ντομάτες που σοτάρονται και καρυκεύονται με μυρωδικά, ενώ προστίθενται ελαφρώς χτυπημένα αυγά και θρυμματισμένη φέτα. Η ρουστίκ γοητεία του και οι φρέσκες γεύσεις του το καθιστούν ιδανικό ως ελαφρύ κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό για ψητά κρέατα. Αν και έχει τις ρίζες του στα νησιά του Ιονίου, απολαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η στάκα με αυγά από την Κρήτη, η οποία είναι επίσης πολύ δημοφιλής. Στην 13η θέση συναντάμε τη φρουτάλια ή φουρτάλια, την παραδοσιακή ομελέτα της Άνδρου που παρασκευάζεται με πατάτες και λουκάνικο. Στην 25η θέση βρίσκεται η κλασική παραδοσιακή ομελέτα, ενώ στην 72η θέση συναντάμε το σφουγγάτο, μια παραλλαγή της ιταλικής φριτάτα.
Η αναγνώριση αυτών των πιάτων από τον Taste Atlas αποδεικνύει την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας και την ικανότητά της να προσφέρει μοναδικές γεύσεις που έχουν κερδίσει την εκτίμηση των γευσιγνωστών παγκοσμίως.