Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που ο Ιερός Ναός Παναγίας Σμύρνης, γνωστός και ως Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Santa Maria), άρχισε να λειτουργεί κανονικά στην παλιά φράγκικη γειτονιά της συνοικίας Κονάκι. Η λειτουργία του ναού είναι δυνατή χάρη στην παραχώρησή του από τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, προκειμένου να καλύψει τις λατρευτικές και εκκλησιαστικές ανάγκες της Ιεράς Μητρόπολης Σμύρνης.
Ο ναός, γνωστός στα τουρκικά ως Santa Maria Katolik Kilisesi, γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο και έχει ήδη φιλοξενήσει την πρώτη Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία από τον μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίο Σαμαρά. Σημαντική στιγμή για την εκκλησία θα είναι τα θυρανοίξιά της, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024 από τον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο.
Η εκκλησία αυτή κατασκευάστηκε από Φραγκισκανούς ιερείς που ζούσαν στη Σμύρνη και η λειτουργία της ξεκίνησε το 1698. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο ναός γλίτωσε από την καταστροφική πυρκαγιά της Καταστροφής, καθώς βρίσκεται στην παλιά φράγκικη συνοικία, που προστάτευσε την ιστορική του κληρονομιά.
Αρχιτεκτονική του Ναού
Η αρχιτεκτονική του ναού είναι ενδιαφέρουσα, καθώς η βόρεια, νότια και ανατολική όψη του είναι σχεδιασμένες με απλότητα, ενώ η κύρια πρόσοψη και ο εσωτερικός χώρος ενσωματώνουν πιο περίτεχνα στοιχεία. Στο εσωτερικό του ναού, ξεχωρίζουν η μίμηση της αρχαίας αρχιτεκτονικής, η σιδερένια οροφή και η εντυπωσιακή αψίδα.
Ο ναός έχει συμμετρική διάταξη και εκτείνεται κατά μήκος της κατεύθυνσης ανατολής-δύσης, με μονόκλιτη κάτοψη βασιλικής. Στην αρχιτεκτονική του φαίνονται επιρροές από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, που αποτυπώνονται στα παράθυρα, τις κολώνες και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στο εσωτερικό του υπάρχουν πολλές κορινθιακές κολώνες, που προσθέτουν στην κομψότητά του. Ο ναός διαθέτει τρεις πόρτες: μία κύρια και δύο πλαϊνές, με την κύρια πόρτα να ανοίγει μόνο κατά τις τελετουργικές ημέρες.
Πηγή: pontosnews.gr