Στη λίστα του Atlas με τα 100 καλύτερα πιάτα του κόσμου, ξεχωρίζει ένα παραδοσιακό πιάτο που βασίζεται σε τέσσερα υλικά, τα οποία είναι άφθονα στη χώρα μας. Ο λόγος για τον ντάκο, ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στην Κρήτη και είναι γνωστό για την εξαιρετική του γεύση και τα υγιεινά του συστατικά.
Ο ντάκος αποτελεί μια λαχταριστή επιλογή, φτιαγμένος από τραγανά παξιμάδια, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκιες ντομάτες, αρωματική ρίγανη, θρυμματισμένη μυζήθρα και κάπαρη. Αυτά τα συστατικά συνδυάζονται αρμονικά, δημιουργώντας το απόλυτο μεσογειακό πιάτο, ιδανικό για το καλοκαίρι, αλλά και για όλες τις εποχές του χρόνου.
Ο ντάκος κατατάσσεται στη 17η θέση της λίστας με τα 100 καλύτερα πιάτα του κόσμου, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Για σύγκριση, το γνωστό σουβλάκι βρίσκεται στη 69η θέση! Ακολουθούν τα παϊδάκια στη 26η θέση και το γιουβέτσι στη 64η θέση.
Επιπλέον, στο παρελθόν, ο ντάκος είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση ως η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο, αποδεικνύοντας την αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο.