34.2 C
Athens
ΑρχικήΚαραβί ΈκφρασηςUN1QUE: Μια έκθεση για το αστικό τοπίο μέσα από τον φακό στην...

UN1QUE: Μια έκθεση για το αστικό τοπίο μέσα από τον φακό στην Τεχνόπολη – Monomaxos

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis σας προσκαλεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στηνΈκθεσης Φωτογραφίας “UN1QUE”, από27 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2024,μία έκθεση ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της Πόλης,αφιερωμένη στα δεκαπέντε (15) χρόνια της ομάδας (2009 – 2024).

Εκατόν σαράντα πέντε (145) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της έκθεσης:

Η έννοια της “Μοναδικότητας” στην τέχνη είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Στην τέχνη, η μοναδικότητα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία: Πρωτοτυπία, καινοτομία, προσωπική έκφραση, συναισθηματική σύνδεση, περιβαλλοντική συμφωνία.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη μεταμοντέρνα “Μοναδικότητας” κοινωνία που επικρατεί το “πολιτικά ορθό/politically correct” ίσως δεν είναι γόνιμο να αναζητάς βεβαιότητες.
Η αναζήτηση “Μοναδικότητας” σε μια παγκοσμιοποιημένη, μεταμοντέρνα κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του πολιτικά ορθού περιβάλλοντος. Το “πολιτικά ορθό” μια έννοια που επιδιώκει την αποφυγή προσβλητικών ή δυνητικά προσβλητικών εκφράσεων ή συμπεριφορών προς ομάδες ή ατομικά άτομα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιβάλλον όπου η ελεύθερη έκφραση γνώμης ή η αναζήτηση αλήθειας μπορεί να ανασταλεί.

Η φωτογραφική μας προσέγγιση αντί να επικεντρώνεται στην απόλυτη βεβαιότητα, η προσέγγιση μας γίνεται γόνιμη με αποδοχή της αβεβαιότητας. Σε έναν κόσμο όπου οι συνθήκες είναι αβέβαιες και με αλλαγές συνεχείς, η ικανότητα μας προσαρμόζεται στο να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα με ευελιξία και δημιουργικότητα.

Έτσι, “εμείς” αντί να αναζητάμε απόλυτες απαντήσεις, επικεντρωνόμαστε στη διαδικασία της αυτογνωσίας και της ανάπτυξης της ικανότητας μας να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που επικρατούν, αναπτύσσοντας παράλληλα την ευαισθησία και την κριτική σκέψη μας.

Φωτογραφίζοντας συνεχίζουμε την αναφορά στην ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύουμε την υπαρξιακή συνιστώσα, αναζητώντας το νόημα της απέναντι στη φθαρτή ατομικότητα και συλλογικότητα. Ένα νόημα-σκοπός, που έχει επιτευχθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ntimi Spanou
Ντίμη Σπανού

Εμείς συνεχίζουμε να απαθανατίζουμε 15 χρόνια τώρα…
…θα απαθανατίζουμε την Πόλη – Μητρόπολη και την μετεξέλιξη της, την ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από τον ίδιο τον αστικό χώρο.

Η Πόλη-Μετάπολη, η πόλη του τώρα, των γρήγορων εξελίξεων, του ζωντανού ρυθμού, των ασυνεχών ροών, της κίνησης, της επέκτασης και του πολλαπλασιασμού αποτυπώνεται μέσα από την αστική φωτογραφία κομμάτι-κομμάτι, στιγμή-στιγμή, με μία αυθόρμητη οπτική αφήγηση κάθε πτυχής της, η οποία δεν χρειάζεται λόγια, επεξηγήσεις, συντροφιά ή πλαίσιο για να γίνει κατανοητή και αποτελεί αυθύπαρκτη ολότητα.

εμείς…
…θα απαθανατίζουμε το «άστυ» μέσω της φωτογραφίας και θα σκιαγραφούμε οπτικά έναν “Urban” κόσμο, μια ορολογία του διεπιστημονικού πεδίου της κοινωνικής, εθνογραφικής, πολιτικής, ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής οπτικοποίησης της πόλης.

Η αναπαράσταση του αστικού χώρου και της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της πόλης μέσα από τα παραδοσιακά, αλλά και τα νέα μέσα, υπάγεται σε μια σύγχρονη ομπρέλα, που περιλαμβάνει ένα ευρύ και ανοιχτό σε επαναδιαπραγμάτευση φάσμα σχολών/ειδών φωτογραφίας, που ενσωματώνουν τον εν εξελίξει διάλογο για την φύση των σύγχρονων και ιστορικών οπτικοποιήσεων της μεγαλούπολης/μητρόπολης και περιλαμβάνουν τόσο το street photography, το documentary, το design και fine art photography, όσο και την αρχιτεκτονική, αρχαιολογική φωτογραφία, μην παραλείποντας την φωτογραφία πορτρέτων, τοπίων και αντικειμένων.

Konstantinos Dimopoulos_Solitude.
Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Στην έκθεση αυτή πρωταγωνιστεί η Πόλη – Μετάπολη, πέρα από αυστηρούς αρχιτεκτονικούς, κοινωνιολογικούς, ιστορικούς, υλικούς και καλλιτεχνικούς κανόνες και περιορισμούς που καταπιέζουν την προσωπική οπτική και παγιδεύουν το «κλικ».

Η φωτογραφία αποτελεί μία απεικόνιση του παρόντος, ένα κομμάτι του τώρα, του καθημερινού, του οικείου, του πραγματικού, χωρίς να χάνει όμως το ρόλο της ως ένα εργαλείο νοσταλγίας του παρελθόντος ή αναφοράς για το μέλλον.

Τα μηνύματα στους τοίχους, οι διαφημίσεις, η μόδα του δρόμου, τα μνημεία και τα κτίρια, τα μαγαζιά, οι πινακίδες, τα γκραφίτι, οι χώροι στάθμευσης, η κίνηση στους δρόμους, οι στιγμές των ανθρώπων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τα παζάρια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πάρτι και η διασκέδαση, το εσωτερικό των διαμερισμάτων και χίλια άλλα κομμάτια της καθημερινότητας, έρχονται τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis να τα αναδείξουν, να μας ξεναγήσουν σε διαδρομές που δημιουργούμε με τα βήματά μας. Κάθε τι που ζούμε, που αγαπάμε, που μισούμε, που ονειρευόμαστε, κάθε δρόμος που χάνουμε και κάθε μονοπάτι που βρίσκουμε… εικόνες από την Μετάπολις και σκέψεις είναι εδώ… η Μετάπολις είμαστε εμείς… και εμεις συνεχίζουμε να αναζητάμε.

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis

Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ιδρύθηκε το 2009, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis.

Ο Εισαγωγικός Κύκλος Φωτογραφίας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και πειραματίζονται ως παρέα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας.
Οι Προχωρημένοι Κύκλοι Φωτογραφίας αποτελούνται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους.

Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές … αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς …

Ιδρυτές και Δάσκαλοι του METApolis είναι ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο Κώστας Κουρτίδης και ο Θοδωρής Βερονίκης. ( http://www.metapolis.gr/metapolis/Idrites )

INFO: Είσοδος Ελεύθερη

Τόπος: Κτίριο Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού / Purifier, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων / Technopolis City of Athens

Διάρκεια : 27/05/2024 – 2/06/2024

H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Athens Jazz

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 16.00-23.00, Παρασκευή, Σάββατο 12:00-23:00, Κυριακή 10:00-21:00.

Εκθέτουν:

Irina Gzirishvili, Chrysanthi Cynthia Kleisoura, Ιωάννης Αβραμίδης, Παναγιώτης Αγριανίτης, Νίκη Αδαμοπούλου, Δημήτρης Αθανασόπουλος, Αιμιλία Αθανασοπούλου, Χαρά Αλεξία, Διονυσία Αλυσανδράτου, Μαρία Ανδρεάκου, Γιάννης Ανδρώνης, Εύη Αντωνίου, Άδωνης Αντωνίου, Σάντρα, Αργειτάκου, Χριστίνα Αρχοντά, Κατερίνα Βασσάκη, Ιωάννης Βατόπουλος, Μίνα Βλαχανδρέα, Ασπασία Βράχα, Μαρία Γερακίνη, Κατερίνα Γεωργαντζίκη, Σόνια Γιασεμή, Κώστας Γκιόκας, Ελένη Γκουβάτσου, Δημήτρης Γυμνόπουλος, Αντώνης Δανάς, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Μάντυ Δράκου, Λουκάς Δρίτσας, Χριστίνα Εξάρχου, Μπάμπης Ερμείδης, Γιώτα Ευσταθίου, Απόστολος Ζάγκος, Βάντα Ζαφειράτου, Αγγελική Ζηκοπούλου, Αγγελική Ζώτου, Άρτεμις Θύμιου, Γρηγόρης Ιωσηφέλλης, Μαρία Καλαϊντζή, Βασιλεία Καλαϊτζάκη, Χριστίνα Καλημέρη, Θάνος Καλλίτσης, Άννα Καλοζούμη, Βίκυ Καραβία, Βασίλης Καραγιαννόπουλος, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Μάρθα Καραγιλάνη, Μαίρη Καραμάλη, Ανέζα Καράμπαλη, Νεφέλη Καρκούλια, Γλυκερία Καρπούζου, Γιώργος Κασιάρης, Αντώνης Κασιμιώτης, Κική Κατσίγιαννη, Σωτηρία Κατσίνου, Βιβή Κεφαλωνίτη, Γιάννης Κικκής, Αντώνης Κλάδης, Σοφία Κονδύλη, Χρυσούλα Κρητικού, Έφη Κρικέλλη, Έλενα Κτιστάκη, Ελισάβετ Κυριακοπούλου, Τίνα Κυριακού, Μαρία Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου, Χριστίνα Κώτση, Πελαγία Λάμη, Μιχάλης Λουδάρος, Μαρία Μακροπούλου, Αριστοτέλης Μαντέλος, Απόστολος Μανωλιτζάς / Λίλιαν Γλαρού, Μιχάλης Μαράκης, Ορέστης Μαρκόπουλος, Μαριέττα Μαρκουίζου, Αγάπη Μαρτάρα, Δανάη Μαυροειδή, Μαρία Μαυρομάτη, Μαρίτα Μελέτη, Νίκος Μελίστας, Βασίλης Μέξας, Μαρία Μιχαλοπούλου, Αγγελική Μουρτζούχου, Ιωάννα Μπαρούτα, Αντιγόνη Μπάσιου, Παναγιώτης Μπεκρής, Κατερίνα Μπέλλου, Σπύρος Μπερκέτης, Χριστίνα Μπήτου, Ανδρονίκη Μπίζα, Λεωνίδας Μπίνος, Ελεάνα Μπόγλου, Διονύσης Μπουγάτσος, Ελένη Μπούσουλα, Αναστάσης Νάκος, Ισαβέλλα Ντάσση, Κωνσταντίνα Ντόσκα, Ήβη Ξενάκη, Λαμπρινή Οικονόμου, Ιωσήφ Οσμάν, Αργυρώ Παινεσάκη, Αναστασία Παναγοπούλου Μουστακαλή, Κωνσταντίνος Παπάζογλου, Νίνα Παπατριανταφύλλου, Δημήτρης Παύλου, Μάρω Πετούνη, Γιώτα Πιερρουλέα, Άννα Πλούμπη, Νίκος Προύντζος, Μαρία Αμπντελ-Ραχήμ, Κάτια Ρωμανού, Φοίβος Ρωμαντζής, Νικολέττα Σγούρου, Κωνσταντίνος Σκουραδάκης, Ντίμη Σπανού, Θάνος Σταμοδήμος, Δέσποινα Στασινοπούλου, Ευάγγελος Σταυρόπουλος, Αναστασία Σωπάκη – Βαλαλάκη, Κλειώ Τζίγκα, Ελένη Τίτιρη, Ανδρέας Τουρουντζάν, Νίκος Τράικος, Κατερίνα Τράκα Ζαρκάδη, Νατασία Τσαγκαρινού, Αλεξάνδρα Τσαφαρά, Μαργαρίτα Τσάφου, Αγγελική Τσέργα, Κωνσταντίνος Τσιάτσιος, Ρένα Τσιγαρίδα, Δημήτρης Τσιτσικλής, Γιάννης Τσιφτελής, Γιώτα Τσόκη, Μάκης Τσουπάκης, Θεόδωρος Τσοχανταρίδης, Ζάννα Φιλιππίδου, Παναγιώτα Φραγκογιαννοπούλου, Παναγιώτα Φωτοπούλου, Υάκινθος Χατζηαλεξάνδρου, Μιχάλης Χατζηβασιλείου, Αθηνά Μαρία Χριστοδουλάκη, Ελίνα Χριστοπούλου, Χριστίνα Ψαρρού, Ηλιάνα Ψωμά.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, MA Arts in Design, Κώστας Κουρτίδης, ΒΑ Photography,
Θοδωρής Βερονίκης, MA Arts in Design νίκης

*Οι εκτυπώσεις, οι επικολλήσεις σε Dilite έγιναν στο εργαστήριο Photolab του Στράτου Ακτίδη. Τα
κάδρα κατασκευάστηκαν στο ArtCube.

Παράλληλες Δραστηριότητες:
Α. Nikon – Παρουσίαση των νέων τεχνολογιών ( Χορηγός της έκθεσης )
Β. Performance art / Ιωάννης Βατόπουλος

metapolis ekthesi technopoli

METAPolis | Φωτογραφία – Τέχνη – Πολιτισμός: Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Μετρό
Πανεπιστήμιο, Αθήνα 105 61

Τηλ. 210.32.53.550, +30 6945856877 | [email protected],
www.metapolis.gr | Like: @Metapolis Photography Seminars
Follow @metapolis_ph | Instagram: @metapolis_photography | Artsy @metapolis

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Ο Bruce Springsteen στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μουσικών

Ο Αμερικανός θρύλος της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν είναι πλέον μέλος της λέσχης των μουσικών των οποίων η περιουσία ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια -...

Κάπου ανάμεσα στα Άγραφα και τη λίμνη Πλαστήρα συνέβη το απρόοπτο

Οι πρώτες φορές θυμόμαστε για πολύ. Κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί με το 1ο Φεστιβάλ Λίμνης Πλαστήραένα νέο φεστιβάλ στην καρδιά της Ελλάδας,...

Κώστας Μακεδόνας: Το αναλυτικό πρόγραμμα της καλοκαιρινής του περιοδείας

Ο Κώστας Μακεδόναςένα από τα πιο αγαπημένα λαϊκοί ερμηνευτές us, συνεχίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.Είτε με τα...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Power of Love – Ασυγκράτητος ο Πελετιέ: «Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένας πραγματικός άνδρας σου έκανε άγpιο έpωτα;»

Ο Pelletier τα πήγε πολύ στο Power of Love. Ένα παιχνίδι ερωτήσεων έγινε στο χθεσινό επεισόδιο του Power of Love και κάποιες από αυτές προκάλεσαν...

Μαρίνα Βερνίκου – Μίλτος Καμπουρίδης: Διακοπές στη Μύκονο με τα παιδιά τους

Η Μαρίνα Βερνίκου και ο Μίλτος Καμπουρίδης λατρεύουν τα ταξίδια και τις εκδρομές, οπότε με κάθε ευκαιρία φροντίζουν να ταξιδεύουν είτε μόνοι είτε...

Ψηφιακό «βραχυκύκλωμα»: Το viral timelapse βίντεο που δείχνει πώς άδειασε σταδιακά ο ουρανός των ΗΠΑ

Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft ανακοίνωσε ότι η υποκείμενη αιτία του τεχνικού ζητήματος που επηρέασε τις επιχειρήσεις παγκοσμίως σήμερα έχει επιλυθεί, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις...

Διάσημα θυελλώδη ειδύλλια που άφησαν ιστορία αλλά δεν τελείωσαν μαζί

Μαρία Κάλλας-Αριστοτέλης Ωνάση, Ελίζαμπεθ Τέιλορ-Ρίτσαρντ Μπάρτον, Έλλη Λαμπέτη-Δημήτρης Χορν ερωτεύτηκαν αλλά δυστυχώς η σχέση τους είχε ημερομηνία λήξης. Μαρία Κάλλας-Αριστοτέλης ΩνάσηΑΥΤΟΣ Μαρία Κάλλας Ήταν...