Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚύρια ΘέματαΟ Δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ στην Opap Arena «άρπαξε» το «φεγγάρι του...

Ο Δικέφαλος Αετός της ΑΕΚ στην Opap Arena «άρπαξε» το «φεγγάρι του θερισμού»


Η τελευταίαυπερπανσέληνος, από τις συνολικά τέσσερις, του 2023 «μαγνήτισε» τα βλέμματα το βράδυ της Παρασκευής (29/09). Το «φεγγάρι του θερισμού», όπως αποκαλείται, είναι το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι μετά τη φθινοπωρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου. Ονομάστηκε έτσι γιατί συνέπιπτε μαζί με τις γεωργικές εργασίες, βοηθώντας τους αγρότες να συλλέξουν τις συγκομιδές μέχρι πολύ αργά το βράδυ, ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Από κάθε γωνιά του πλανήτη υπήρξαν εντυπωσιακά «κλικ», ωστόσο, ειδική αναφορά αξίζει η φωτογραφία του φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Eurokinissi, Μάρκου Χουζούρη, ο οποίος βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή και αποτύπωσε την υπερπανσέληνο να έχει «πιαστεί» στο ράμφος του Δικέφαλου Αετού που κοσμεί το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

yperpanselinos1
Η υπερπανσέληνος στο γήπεδο της ΑΕΚ | eurokinissi
yperpanselinos2
Σπάνιας ομορφιάς φωτογραφικό «κλικ» από το γήπεδο της ΑΕΚ | eurokinissi

Η «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε έναν δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη. Η χθεσινοβραδινή, βρέθηκε σε απόσταση 361,867 χιλιομέτρων από τη Γη. Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ήταν περίπου 5% μεγαλύτερη και 13% φωτεινότερη από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τη NASA.

yperpanselinos_germany
Το «φεγγάρι του θερισμού» στη Γερμανία | Associated Press
yperpanselinos_taiwan
Το «φεγγάρι του θερισμού» στην Ταϊβάν | Associated Press
yperpanselinos_konstantinoupoli
Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023 στην Κωνσταντινούπολη | Associated Press
Google News
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα