Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚύρια ΘέματαΠραξικόπημα στον Νίγηρα: Παρέμβαση ΗΠΑ, προς στρατιωτική επέμβαση η Νιγηρία

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Παρέμβαση ΗΠΑ, προς στρατιωτική επέμβαση η Νιγηρία

Καζάνι που βράζει η περιοχή του Σαχέλ στη Δυτική Αφρική, μετά το πραξικόπημα στο Νίγηρα στις 26 Ιουλίου, την ώρα που το νέο καθεστώς στη Νιαμέ ανακοίνωνε τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Από πλευράς ΗΠΑ η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε προγράμματα βοήθειας που ωφελούσαν την κυβέρνηση του Νίγηρα όμως θα συνεχίσει τη «ζωτικής» σημασίας χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας σε τρόφιμα, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Στην ανακοίνωση, ο κ. Μπλίνκεν, που έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ μετά το πραξικόπημα, ανέφερε πως η κυβέρνησή του εννοεί να «συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον Νίγηρα όπου είναι εφαρμόσιμο, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων ασφαλείας, για την ασφάλεια των αμερικανών δημοσίων λειτουργών».

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο ανατραπείς πρόεδρος Μπαζούμ ανέφερε ότι η διεθνής βοήθεια αντιπροσωπεύει το 40%» του εθνικού προϋπολογισμού.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιωτικούς στον Νίγηρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Σαχέλ.

Την Παρασκευή, αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των χωρών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να επέμβουν στρατιωτικά εναντίον των πραξικοπηματιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου ζήτησε από τη Γερουσία της χώρας του την έγκρισή της για να συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Punch.

Ο κ. Τινούμπου, ο οποίος ασκεί επίσης το τρέχον διάστημα την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής ζήτησε πράσινο φως για να προχωρήσει σε «στρατιωτική επέμβαση» στον Νίγηρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στη χώρα αυτή, «αν η στρατιωτική χούντα δεν πειθαρχήσει» στο τελεσίγραφο που της έχει απευθύνει ο περιφερειακός οργανισμός.

Την Κυριακή, οι ηγέτες της κοινότητας έδωσαν τελεσίγραφο μιας εβδομάδας στη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα για την «πλήρη επιστροφή στη συνταγματική τάξη», προσθέτοντας πως δεν αποκλείουν την «καταφυγή στη βία» εάν δεν συμβεί αυτό μέχρι αύριο.

Αποφάσισαν επίσης την «αναστολή όλων των εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών» ανάμεσα στα κράτη μέλη και τον Νίγηρα και το πάγωμα τυχόν πόρων των στρατιωτικών που ενέχονται στο πραξικόπημα στις δικαιοδοσίες τους.

Αξιωματικοί του στρατού ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ανέστειλαν το Σύνταγμα και κατέλυσαν τους θεσμούς· συνέλαβαν τον πρόεδρο, υπουργούς της κυβέρνησης και εκατοντάδες στελέχη του κόμματος του. Ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών Αμπνταραμάν Τσιανί αυτοανακηρύχθηκε νέος αρχηγός του κράτους.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα