Αυτή είναι η νέα νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή στην Αθήνα: Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί – Monomaxos

0
13


Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι η έναρξη λειτουργίας μίας νέας νυχτερινής λεωφορειακής γραμμή του ΟΑΣΑ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του athenstransport.com, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στη νέα γραμμή 400 Πειραιάς – Στ. Δουκ. Πλακεντίας.

Η νέα λεωφορειακή γραμμή αναμένεται να εξυπηρετεί τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται σήμερα η γραμμή 3 του Μετρό, ενώνοντας το σταθμό Δουκ. Πλακεντίας στα σύνορα Χαλανδρίου-Αγ. Παρασκευής με το κέντρο του Πειραιά. Παρόμοια δρομολόγια εκτελούνται εδώ και πολλά χρόνια κάθε βράδυ κατά μήκος της γραμμής 1 του Μετρό από τη λεωφορειακή γραμμή 500 και κατά μήκος της γραμμής 2 από τη λεωφορειακή γραμμή 790.

Τα τελευταία χρόνια, κάτοικοι και δημοτικές αρχές στους δήμους από τους οποίους διέρχεται η λεωφόρος Μεσογείων (Παπάγου-Χολαργού, Αγ. Παρασκευής) ζητούσαν από τον ΟΑΣΑ να άρει τους περιορισμούς επιβίβασης- αποβίβασης που ισχύουν στη λεωφορειακή γραμμή Express Χ95 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, αλλά και να επιτρέψει την επιβίβαση σε αυτή με τη χρήση απλού εισιτηρίου.

Από την πλευρά του ΟΑΣΑ, το συγκεκριμένο αίτημα είχε απορριφθεί, ωστόσο είχε απαντηθεί πως θα εξεταζόταν η εύρεση κάποιας άλλης λύσης.

Επέκταση διαδρομής της νυχτερινής γραμμής 790

Μία εκκρεμότητα ετών επιλύθηκε τις τελευταίες μέρες μέσω της επέκτασης της διαδρομής νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής 790 (Γλυφάδα-Περιστέρι) για λίγες εκατοντάδες μέτρα, από τον σταθμό Περιστέρι του Μετρό μέχρι τον σταθμό Ανθούπολη.

Έτσι, από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η γραμμή φτάνει στον τερματικό σταθμό της γραμμής 2 του Μετρό ο οποίος άνοιξε το 2013. Από τότε, εδώ και μία δεκαετία, εκκρεμούσε και η επέκταση της διαδρομής της γραμμής από τον ΟΑΣΑ. 

Οι νυχτερινές γραμμές του ΟΑΣΑ

Μετά και την ίδρυση της λεωφορειακής γραμμής 400, ο ΟΑΣΑ θα διαθέτει 4 λεωφορειακές γραμμές που λειτουργούν αποκλειστικά κάθε βράδυ:

  • 400 Πειραιάς – Στ. Δουκ. Πλακεντίας
  • 500 Πειραιάς – Κηφισιά (ΠΛ. Πλατάνου)
  • 790 Γλυφάδα – Περιστέρι (Ανθούπολη)
  • Χ14 Σύνταγμα – Κηφισιά (Express)

Επιπλέον, όλο το 24ωρο λειτουργούν δύο ακόμα γραμμές:

  • 040 Πειραιάς – Σύνταγμα
  • Τρόλεϊ 11 Άνω Πατήσια – Ν. Παγκράτι – Ν. Ελβετία

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τέσσερεις λεωφορειακές γραμμές Express του Αεροδρομίου, για τις οποίες όμως ισχύει ακριβότερο εισιτήριο αλλά και περιορισμοί επιβίβασης-αποβίβασης και απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν αφετηρία ή προορισμό το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. 

Το κυριότερο πρόβλημα πάντως των νυχτερινών γραμμών είναι η συχνότητα των δρομολογίων η οποία (με εξαίρεση τις γραμμές 040 και 11), φτάνει ή και ξεπερνά τη μία ώρα κάθε βράδυ τη στιγμή που η επιβατική κίνηση είναι μεγάλη. 

Google News