Κοκαΐνη και κορονοϊός στα λύματα της Αττικής – Τι έδειξαν οι μετρήσεις – Monomaxos

0
33


Τα πραγματικά στοιχεία για το ιικό φορτίο στην Αττική «δείχνει» η ανάλυση στα λύματα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη να μιλάει στην ΕΡΤ και να αναφέρει πως ο κορονοϊός και η κοκαΐνη «κυριάρχησαν» εν μέσω γιορτών στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη ναρκωτική ουσία, ο Νίκος Θωμαΐδης υπογράμμισε πως την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση της κοκαΐνης εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Και όπως είπε «η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο».

Ανάλυση λυμάτων για ναρκωτικά
Ανάλυση λυμάτων για ναρκωτικά | Ertnews.gr

Κορονοϊός στην Αττική: Τι έδειξε η ανάλυση λυμάτων

Ο κορονοϊός, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας αναλύοντας τα στοιχεία από τα λύματα στην Περιφέρεια Αττικής, εμφάνισε και αυτός αύξηση την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Όπως είπε στην ΕΡΤ «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».

«Οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Προφανώς το φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό».

Μάλιστα, σημείωσε ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85-90% σε αυτούς τους ιούς κάτι που σημαίνει ότι «τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

Αναφερόμενος στη γρίπη έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου και πολύ μεγάλη διάδοση.

«Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15-20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου» υπογράμμισε

«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β» κατέληξε.