Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚύρια ΘέματαΠολυτεχνείο - Νίκος Μπίστης: «Ανακουφίστηκα όταν σκότωσαν τον Μπάμπαλη» - Monomaxos

Πολυτεχνείο – Νίκος Μπίστης: «Ανακουφίστηκα όταν σκότωσαν τον Μπάμπαλη» – Monomaxos


Για το πώς βίωσε την περίοδο της χούντας αλλά και τις καταλήψεις σε Νομική (όπου ήταν φοιτητής) και Πολυτεχνείο αναφέρθηκε ο Νίκος Μπίστης στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα με τη Νίκη Λυμπεράκη που ήταν αφιερωμένη στη μεγάλη εξέγερση του Νοέμβρη του 1973. Σε αυτή τη συνέντευξη το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έκανε και μια αποκάλυψη – έκπληξη που αφορά την εκτέλεση του αρχιβασανιστή της χούντας Πέτρου Μπάμπαλη.

«Η περίοδος 1967-1970 ήταν τα πολύ σκληρά, τα κτηνώδη χρόνια» είπε αρχικά ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος τα μαύρα χρόνια της χούντας ήταν φοιτητής τότε στη Νομική Σχολή. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ήταν από τους φοιτητές που πρωτοστάτησαν στον ξεσηκωμό του κινήματος που ξεπήδησε μέσα από τα αμφιθέατρα. Για να ξεκινήσουν, όμως, οι συνελεύσεις στις σχολές, έπρεπε η κάθε σχολή να μαζέψει 41 υπογραφές για να γίνει η πρώτη συνέλευση. «Μαζέψαμε 42 υπογραφές, 43 δε βρίσκαμε. Σε δυο χρόνια αυτό είχε αντιστραφεί. Οι 3000 που κλείστηκαν στη Νομική, αν δεν υπήρχαν οι 42 δε θα βρισκόντουσαν εκεί. Οι αριθμοί πλέον είχαν αντιστραφεί».

Στη συνέχεια ο Νίκος Μπίστης αναφέρθηκε στην κατάληψη της Νομικής. «Θυμάμαι το κλίμα την παραμονή όπου ήταν βέβαιο ότι κάτι ετοιμαζόταν. Ήταν το κλίμα. Το προηγούμενο βράδυ υπήρχε μια έξαψη. Κάτι θα γίνει» είπε στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη. Όταν, πλέον, έγινε η κατάληψη ο Νίκος Μπίστης πήρε τηλέφωνο τον πατέρα του. «Μου είπε ”να προσέχεις αλλά φαίνεται ότι κάτι κάνατε σήμερα”. Κάτι πετύχατε, δηλαδή. Και του φώναζε η μάνα μου από μέσα ”μη λες τέτοια πράγματα στο παιδί”! Το θυμάμαι σαν τώρα, είχα πέσει κάτω από τα γέλια» ανέφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ήταν η πιο ωραία νύχτα. Ανεβήκαμε στην ταράτσα και ξαφνικά βλέπουμε, απέναντι από τη Νομική, στην Ακαδημίας, εκεί που είναι οι στάσεις σήμερα, να ανάβουν καμιά 200αρια κεριά. Ήταν πολύ όμορφο. Αυτό θυμάμαι. Η κατάληψη της Νομικής τελείωσε την επόμενη ημέρα με συμφωνία».

Σε ότι αφορά την εξέγερση του Πολυτεχνείο ο Νίκος Μπίστης τόνισε: «Δεν υπήρχε πια ανοχή στη χούντα. Είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. Υπήρχε ένα έντονο δημοκρατικό αίτημα».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα» έγινε και αναφορά στα βασανιστήρια που υπέστησαν οι φοιτητές που αντιστέκονταν στη χούντα. Σε εκείνο το σημείο ο Νίκος Μπίστης έκανε μια σημαντική εξομολόγηση: «Θέλω να σας το εκμυστηρευτώ. Όταν σκοτώσανε (μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας-Ομάδα: Ιούνης ’78») τον Μπάμπαλη, παρότι ήμουν πάντα κατά της τρομοκρατίας, θα ήταν ψέμα να σας πω πως δεν αισθάνθηκα μια έτσι… ανακούφιση! Δε λέω χαρά. Δεν μπορείς να χαρείς γιατί σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Αλλά αυτά ήταν και λίγο κτήνη… Έτσι»!

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα