Σταφυλόκοκκος βρέθηκε σε δείγματα γευμάτων των μαθητών με την τροφική δηλητηρίαση στη Λαμία – Monomaxos

0
15


Ολοκληρώθηκε νωρίτερα, σήμερα (20/5) ο δειγματοληπτικός έλεγχος του ΕΟΔΥ στα σχολικά γεύματα, τα οποία ευθύνονται για το περιστατικό μαζικής τροφικής δηλητηρίασης στη Λαμία, την ώρα που, όπως έγινε γνωστό, ο ΕΦΕΤ θα πραγματοποιούσε έρευνα στο εργοστάσιο που κάηκε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη, γεγονός που προκαλεί συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές.

Ο έλεγχος έγινε σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται προκειμένου να δοθούν περισσότερες απαντήσεις για το συμβάν στη Λαμία.

Λαμία: Έλεγχο στο εργοστάσιο που κάηκε θα έκανε σήμερα ο ΕΦΕΤ

Καταστράφηκε από πυρκαγιά το εργοστάσιο στην βιομηχανική περιοχή της Λαμίας που έφτιαχνε τα σχολικά γεύματα, που σύμφωνα με καταγγελίες ευθύνονται για τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών.

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής (19/5) ενώ σύμφωνα με τον ALPHA σήμερα Δευτέρα (20/5) ήταν προγραμματισμένος έλεγχος στο εργοστάσιο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). 

Για την υπόθεση υπήρξε παρέμβαση του Αρείου Πάγου που ζητά από την Εισαγγελία Λαμίας να διερευνήσει τα αίτια της φωτιάς στο εργοστάσιο.

Λαμία: Ο δεύτερος έλεγχος του ΕΦΕΤ 

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο ΕΦΕΤ είχε μεταβεί στο εργοστάσιο το Σάββατο (18/5) για να συλλέξει δείγματα από το εργοστάσιο αλλά το τμήμα παραγωγής ήταν κλειστό. Ο νέος έλεγχος είχε προγραμματιστεί για σήμερα αλλά δεν έγινε επειδή ξέσπασε η φωτιά. 

«Πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται καθημερινές», δήλωσε στον ALPHA ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας.

«Παρ’ όλα αυτά πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε και κλιμάκιο να πήγαινε και σήμερα να το βλέπαμε γενικά το πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων. Δυστυχώς, βέβαια, μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα δεν υπάρχει πόρισμα του ΕΦΕΤ για τις τροφές που διακινήθηκαν από το εργοστάσιο. Ωστόσο, η Περιφέρεια είχε συλλέξει δείγματα από τα μακαρόνια με κιμά που καταγγέλθηκε ότι προκάλεσαν τη δηλητηρίαση και τα έστειλε για εξέταση. 

Λαμία – Σταφυλόκοκκος: Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματός μας, που υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να προκαλέσει νόσο.

Ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματός μας. Υπό ορισμένες, όμως, προϋποθέσεις μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να προκαλέσει νόσο. Ο σταφυλόκοκκος, προκαλεί κυρίως λοίμωξη στο δέρμα (μολυσματικό κηρίο) που εκδηλώνεται με εξάνθημα και φλεγμονή του δέρματος. Συχνά γίνεται σοβαρό πρόβλημα καθώς έχει την τάση να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται.

Στη σταφυλοκοκκική λοίμωξη εμφανίζονται στο δέρμα μία ή περισσότερες ανοιχτές βλάβες σαν φουσκάλες, με ρυπαρό και μελιτόχρους περιεχόμενο. Μπορεί να είναι οπουδήποτε στο σώμα, συχνά όμως εμφανίζονται στη μύτη γύρω από τα ρουθούνια, στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και σε σημεία όπου το δέρμα έχει εκδορές, τραυματισμούς, δήγματα εντόμων – τα οποία συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα το καλοκαίρι. Πρέπει δηλαδή να υπάρξει κάποια πύλη εισόδου στο δέρμα για να αναπτυχτεί η λοίμωξη.

Ένα καθαρό, υγιές και ακέραιο δέρμα ακόμη και αν εκτεθεί ή έρθει σε επαφή με κάποιον άλλο που έχει σταφυλόκοκκο δεν κινδυνεύει εύκολα να «κολλήσει». Δεν αποκλείεται όμως να είναι κάποιος φορέας και να το μεταδώσει σε ευάλωτους πιθανούς ασθενείς που θα έχουν τις προϋποθέσεις να αναπτύξουν τη λοίμωξη, όπως πχ είναι τα βρέφη ή τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται με την κοινή επαφή, την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως ρούχα και πετσέτες, την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και μολυσμένες εκκρίσεις όπως οι πολύ… συνηθισμένες στα παιδιά, οι ρινικές.

Το καλοκαίρι η αυξημένη δραστηριότητα των παιδιών σε εξωτερικό χώρο, το περισσότερο εκτεθειμένο δέρμα, ο ήλιος και η ζέστη, η υγρασία, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι μολυσμένες ξαπλώστρες, η μεγάλη χρήση πετσετών σε ξενοδοχεία και πισίνες κτλ δημιουργούν προϋποθέσεις για την ευκολότερη μετάδοση του μικροβίου.

Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις επίσης ευνοούνται στο ατοπικό δέρμα, σε αυτό δηλαδή που εμφανίζει έκζεμα, γιατί το δέρμα αυτό έχει διαταραγμένο τον επιδερμικό του φραγμό, λόγω της ξηροδερμίας και της συνοδού φλεγμονής που χαρακτηρίζουν το έκζεμα.

Ο σταφυλόκοκκος στα παιδιά, έκτος από λοιμώξεις στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες και βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνευμονίες). Ιδιαίτερα επικίνδυνος μπορεί να γίνει για τα βρέφη, καθώς εκτός του ότι προκαλεί βαρύτερη λοίμωξη λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιπλοκή με γενικευμένη αποφολίδωση του δέρματος και κατάσταση σηπτικού σοκ.

Όταν η πύλη εσόδου είναι κοντά σε άρθρωση, υπάρχει κίνδυνος για διείσδυση της λοίμωξης εντός της άρθρωσης με κίνδυνο σηπτικής αρθρίτιδας.

Google News