Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚύρια ΘέματαΤα παραδοσιακά φαγητά που δεν υπάρχουν πια - Από το ελληνικό τσίζκεϊκ...

Τα παραδοσιακά φαγητά που δεν υπάρχουν πια – Από το ελληνικό τσίζκεϊκ μέχρι το ψωμί των φτωχών – Monomaxos


Σουβλάκι, τζατζίκι, μουσακάς. Αυτή είναι η ανίερη τριάδα από όχι και τόσο παραδοσιακά φαγητά που πλασάρονται παντού στο εξωτερικό και εγχώρια ως «αυθεντικά» της ελληνικής κουζίνας. Και δεν λέμε, τα παραπάνω είναι σίγουρα έγκυρες, αν και πολύ πρόσφατες εμπνεύσεις.

Η ελληνική κουζίνα όμως ξεπερνά τα όρια της αστικής γαστρονομίας. Η πλήρης της έκφραση βρίσκεται στους ξυλόφουρνους και τις χύτρες των λαϊκών νοικοκυριών, των απλών ανθρώπων που θυμούνται ακόμα τα φαγητά που οι συνθήκες, η φτώχεια και η εφευρετικότητα οδήγησαν τους γονείς τους να σκαρφιστούν.

Τα παραδοσιακά φαγητά που έχουν εξαφανιστεί

Μπομπότα

Πριν από τη βιομηχανικά παραγόμενη πίτα, υπήρχε το κατ’ εξοχήν άζυμο ψωμί των φτωχών, η μπομπότα. Αντί για σιτάρι, το οποίο γινόταν δυσεύρετο σε καιρούς πείνας ή πολέμου, ζυμωνόταν με αλεύρι καλαμποκιού, νερό, αλάτι, λάδι και αυγό, κάποιες φορές με υποτυπώδη γέμιση.

Πετιμέζι

Ένα ακόμα πιο γλυκό υποπαράγωγο του μούστου από την επεξεργασία των σταφυλιών, το πετιμέζι ήταν το superfood των προγιαγιάδων μας. Στην ουσία μία μελάσα από σταφυλόμαζα, περιέχει πολλά σάκχαρα, αλλά και ευεργετικές βιταμίνες, σίδηρο και τανίνες, αλειφόταν στο ψωμί, ενίσχυε γλυκά, αλλά λειτουργούσε και ως τονωτικό για ασθενείς.

Τσιγαρίδα

Ή αλλιώς, το εναλλακτικό ελληνικό μπέικον. Μετά τη σφαγή του χοίρου στα νοικοκυριά, πάντα ξέμεναν μεγάλες ποσότητες κρέατος με υψηλό ποσοστό ενδομυικού και κορεσμένου λίπους.

Αυτά τα κομμάτια ψιλοκόβονταν και σιγοέβραζαν μέσα στο λαρδί τους στην κατσαρόλα. Τα κομμάτια κρέατος συρρικνώνονταν σε μικρές «μπουκίτσες», ενώ το εξευγενισμένο λαρδί στερεοποιούταν γύρω από το κρέας, συντηρώντας το για πολύ καιρό.

Ζαχαρόψωμο

Ακόμα και οι γονείς της γενιάς των «boomer» θυμούνται αυτό το επιδόρπιο που έτρωγαν ως παιδιά, όταν ακόμα δεν υπήρχαν «ενημερωμένα» παντοπωλεία με σοκολάτες στα χωριά. 

Ο ορισμός της απλότητας. Μία φέτα ψωμί ελαφρά μουσκεμένη στην κορυφή, και συνηθισμένη κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη για γαρνιτούρα. 

Γάλα ψητό

Ένα πολύ πιο ρουστίκ, έντονο, αλλά και ενδιαφέρον «τσίζκεϊκ» του χωριού. Κατά τα όσα γνωρίζει ο υπογράφων, χρειάζεται ένα μέρος από το πρόβειο πρωτόγαλα που παράγουν τα ζώα για τα νεογέννητά τους.

Είναι τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά, που αν το ψήσεις στο φούρνο δεν καίγεται, αλλά αφήνει πίσω του μία στιβαρή, ελαφρά ελαστική και μαλακή μάζα σαν ορφανό τυρί. Μπορεί να καταναλωθεί ιδανικά με μέλι, ή αλατισμένο ως συνοδευτικό για το φαγητό.

Google News
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments

Τα παραδοσιακά φαγητά που δεν υπάρχουν πια – Από το ελληνικό τσίζκεϊκ μέχρι το ψωμί των φτωχών – Monomaxos


Σουβλάκι, τζατζίκι, μουσακάς. Αυτή είναι η ανίερη τριάδα από όχι και τόσο παραδοσιακά φαγητά που πλασάρονται παντού στο εξωτερικό και εγχώρια ως «αυθεντικά» της ελληνικής κουζίνας. Και δεν λέμε, τα παραπάνω είναι σίγουρα έγκυρες, αν και πολύ πρόσφατες εμπνεύσεις.

Η ελληνική κουζίνα όμως ξεπερνά τα όρια της αστικής γαστρονομίας. Η πλήρης της έκφραση βρίσκεται στους ξυλόφουρνους και τις χύτρες των λαϊκών νοικοκυριών, των απλών ανθρώπων που θυμούνται ακόμα τα φαγητά που οι συνθήκες, η φτώχεια και η εφευρετικότητα οδήγησαν τους γονείς τους να σκαρφιστούν.

Τα παραδοσιακά φαγητά που έχουν εξαφανιστεί

Μπομπότα

Πριν από τη βιομηχανικά παραγόμενη πίτα, υπήρχε το κατ’ εξοχήν άζυμο ψωμί των φτωχών, η μπομπότα. Αντί για σιτάρι, το οποίο γινόταν δυσεύρετο σε καιρούς πείνας ή πολέμου, ζυμωνόταν με αλεύρι καλαμποκιού, νερό, αλάτι, λάδι και αυγό, κάποιες φορές με υποτυπώδη γέμιση.

Πετιμέζι

Ένα ακόμα πιο γλυκό υποπαράγωγο του μούστου από την επεξεργασία των σταφυλιών, το πετιμέζι ήταν το superfood των προγιαγιάδων μας. Στην ουσία μία μελάσα από σταφυλόμαζα, περιέχει πολλά σάκχαρα, αλλά και ευεργετικές βιταμίνες, σίδηρο και τανίνες, αλειφόταν στο ψωμί, ενίσχυε γλυκά, αλλά λειτουργούσε και ως τονωτικό για ασθενείς.

Τσιγαρίδα

Ή αλλιώς, το εναλλακτικό ελληνικό μπέικον. Μετά τη σφαγή του χοίρου στα νοικοκυριά, πάντα ξέμεναν μεγάλες ποσότητες κρέατος με υψηλό ποσοστό ενδομυικού και κορεσμένου λίπους.

Αυτά τα κομμάτια ψιλοκόβονταν και σιγοέβραζαν μέσα στο λαρδί τους στην κατσαρόλα. Τα κομμάτια κρέατος συρρικνώνονταν σε μικρές «μπουκίτσες», ενώ το εξευγενισμένο λαρδί στερεοποιούταν γύρω από το κρέας, συντηρώντας το για πολύ καιρό.

Ζαχαρόψωμο

Ακόμα και οι γονείς της γενιάς των «boomer» θυμούνται αυτό το επιδόρπιο που έτρωγαν ως παιδιά, όταν ακόμα δεν υπήρχαν «ενημερωμένα» παντοπωλεία με σοκολάτες στα χωριά. 

Ο ορισμός της απλότητας. Μία φέτα ψωμί ελαφρά μουσκεμένη στην κορυφή, και συνηθισμένη κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη για γαρνιτούρα. 

Γάλα ψητό

Ένα πολύ πιο ρουστίκ, έντονο, αλλά και ενδιαφέρον «τσίζκεϊκ» του χωριού. Κατά τα όσα γνωρίζει ο υπογράφων, χρειάζεται ένα μέρος από το πρόβειο πρωτόγαλα που παράγουν τα ζώα για τα νεογέννητά τους.

Είναι τόσο πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά, που αν το ψήσεις στο φούρνο δεν καίγεται, αλλά αφήνει πίσω του μία στιβαρή, ελαφρά ελαστική και μαλακή μάζα σαν ορφανό τυρί. Μπορεί να καταναλωθεί ιδανικά με μέλι, ή αλατισμένο ως συνοδευτικό για το φαγητό.

Google News
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments