Τέμπη: Ζητούνται απαντήσεις από την Κομισιόν μετά την παρέμβαση Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο – Monomaxos

0
15


Ανοιχτή για περαιτέρω έρευνα παραμένει η αναφορά της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023», Μαρίας Καρυστιανού, με απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να ζητήσει τεκμηριωμένες απαντήσεις από την Κομισιόν.

Το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ, ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή, ενώ οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών (LIBE) και στην επιτροπή Μεταφορών (TRAN) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση.

Η αναφορά καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, «τη συγκάλυψη που ακολούθησε το συμβάν, ιδίως όσον αφορά το φορτίο, το οποίο προκάλεσε την ανεξήγητη έκρηξη και πυρκαγιά, καθώς και την παράνομη αλλοίωση του σκηνικού της σύγκρουσης, που εμπόδισε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων».

Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την ώρα της ομιλίας της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, συγγενείς θυμάτων και πολίτες πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα ζητώντας δικαίωση.

Μάλιστα, άφησαν και 57 λευκά τριαντάφυλλα στο σημείο όπου φοιτητές είχαν γράψει τα ονόματα των νεκρών, άναψαν κεριά και παρακολούθησαν από τα κινητά τους την ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών.

Αντίστοιχη συγκέντρωση με αφορμή την ομιλία της κ. Καρυστιανού πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στον Λευκό Πύργο.

Η παρέμβαση της Μαρίας Καρυστιανού για τα Τέμπη

Στην παρέμβασή της, η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών, δήλωσε ότι η φωνή των συγγενών των θυμάτων γιγαντώθηκε γιατί ενώθηκε με τη φωνή ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν συνυπογράψει το αίτημα αναφοράς που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εξήγησε ότι τρία είναι τα αιτήματα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος: η προστασία του Κράτους Δικαίου, η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και η ασφάλεια των συγκοινωνιών.

«Πέντε μέρες μετά τη σύγκρουση, μάζεψαν τα συντρίμμια και μπάζωσαν τον χώρο, δεν άφησαν κανένα στοιχείο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Βρισκόμαστε εδώ ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα. Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα», επεσήμανε. 

«Ευχαριστούμε θερμά, λοιπόν, την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχθηκε στη σημερινή ακρόαση», συνέχισε. 

«Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μία αλληλουχία κακών χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά, παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου», τόνισε η Μαρία Καρυστιανού. 

«Υπήρξε συγκάλυψη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής γίνεται. Οπότε, παραδέχεται ότι δεν είναι απολύτως ασφαλής και είναι εντάξει με αυτό. Δεν έχουμε εθνική ασφάλεια, ούτε κανόνες. Ακόμη και μετά το δυστύχημα, όπως λέει η ευρωπαϊκή οδηγία, ο νόμος δεν εφαρμόσθηκε ποτέ», τόνισε. 

«Με λίγα λόγια, σήμερα μάς έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα αναφορικά με την ορθή λειτουργία των θεσμών», σημείωσε ακόμη, με τους ευρωβουλευτές να «ξεσπούν» σε χειροκροτήματα.

«Δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε με αφορμή το προσωπικό μας δράμα να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης σε τρία αντικείμενα μείζονος ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος:

  1. Στο κράτος δικαίου
  2. Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών
  3. Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να παραμείνει ανοικτή η αναφορά στην Επιτροπή σας», είπε μεταξύ άλλων η Μαρία Καρυστιανού.

Google News