34.2 C
Athens
ΑρχικήΚύρια ΘέματαΤο σκεπτικό της απόφασης για τη δολοφονία του Καμπάνου: «Σχεδιασμένη και οργανωμένη...

Το σκεπτικό της απόφασης για τη δολοφονία του Καμπάνου: «Σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση» – Monomaxos

Έντεκα μήνες μετά την ετυμηγορία του Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για την περίπτωσή σας δολοφονία του Άλκη Καμπάνου, 19 ετών και τις πληγές των δύο φίλων του, μετά Βάναυση επίθεση με κίνητρο οπαδών στην περιοχή Χαριλάου, Τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 σημειώθηκε και δημοσιεύτηκε το σκεπτικό της απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΒΕ, η απόφαση έχει συνολικά 4.317 σελίδες, εκ των οποίων οι 309 αναφέρονται Ο λόγος που οδήγησε τους 12 κατηγορούμενους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη φυλακή– οι επτά με ισόβια και πρόσθετες πολυετείς κατηγορίες ως συνεργοί σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο πρόθεση και οι υπόλοιποι πέντε με προσωρινές κατηγορίες ως απλοί συνεργοί στην ίδια πράξη σε βάρος του 19χρονου θύματος. Κατά της απόφασης άσκησε έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ν. Καλλίδης.

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου στις 12 Ιουλίου 2023, κάνει λόγο για “τυφλός φανατικός μίσος”που οδήγησε τους 12 κατηγορούμενους να στραφούν εναντίον των ανυποψίαστων συντρόφων τους απλώς και μόνο επειδή απάντησαν σε ερώτηση ότι ήταν οπαδοί του Άρη, αγνοώντας ότι ήταν άνθρωποι εντελώς άγνωστοι σε αυτούς, με τους οποίους δεν είχαν καμία διαφορά.

«Προμελετημένη και οργανωμένη επίθεση»

Αξιολογώντας όλα τα στοιχεία και περιγράφοντας λεπτομερώς τις κινήσεις όλων των εμπλεκομένων, οι δικαστές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η επίθεση ήταν «προμελετημένη και οργανωμένη από όλους τους κατηγορούμενους».

Όπως αναφέρεται στο αιτιολόγηση της απόφασηςΤα στοιχεία που υποδεικνύουν σημαντικό βαθμό προηγούμενου σχεδιασμού και οργάνωσης είναι -μεταξύ άλλων- τα εξής: εξασφάλιση αριθμητικής υπεροχής έναντι των θυμάτων, επιλογή των θυμάτων με μοναδικό και ταπεινό κριτήριο επιλογής τους να υποστηρίζουν και την ομάδα του Άρη. ως σκοπό, «που δεν ήταν απλώς εκφοβισμός αλλά εξευτελισμός εκ μέρους τους ως οπαδοί του ΠΑΟΚ και επιβολή του ίδιου εξουδετέρωσή τους, προκαλώντας τους σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς έως και δολοφονία τους, ένα ενδεχόμενο που δεν απέκλειαν, αλλά προέβλεπαν με την τη μεγαλύτερη δυνατή βεβαιότητα.» και το αποδέχτηκε».

Στοιχεία που οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα είναι, επιπλέον, τα χαρακτηριστικά της επίθεσης και, ειδικότερα, η σύντομη χρονική περίοδος κατά την οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, η προμήθεια όπλων (όπως σφυρί, καραμπί- τύπου μαχαίρι, δρεπάνι, ξύλινη αξίνα, σιδερένιο μπαλόνι), η απόφαση κάποιων να αφήσουν τα κινητά τους στην αφετηρία ή να τα κλείσουν, η κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, η μεθοδική σύλληψη των θυμάτων και η έκπληξή τους, δεδομένη. ότι δεν ήταν προκαθορισμένη συνάντηση μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων, ούτε είχε προηγηθεί κάποια συζήτηση μεταξύ τους.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια απόφαση, αφορμή της αιματηρής επίθεσης φαίνεται ότι ήταν η πληροφορία ότι ο καταδικασθείς αντιλήφθηκε ότι την προηγούμενη μέρα είχε σημειωθεί επεισόδιο στην περιοχή Ωριοκάστρου Θεσσαλονίκης, στο οποίο οπαδοί του Άρη είχαν τον επιτέθηκε σε νεαρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ κυνηγώντας τους με αντικείμενα κατάλληλα για επίθεση.

Το χρονολόγιο της δολοφονίας

Σε σχέση με δολοφονία του ΆλκηΣτο σκεπτικό περιγράφεται ότι Η επίθεση εναντίον του διήρκεσε περίπου 40 δευτερόλεπτα. και αφορούσε επτά άτομα (που τιμωρήθηκαν με ισόβια), ενώ χωρίζεται σε δύο φάσεις: η πρώτη στις σκάλες του κτιρίου όπου βρισκόταν μαζί με άλλους τέσσερις φίλους και η δεύτερη στο πεζοδρόμιο, στη γωνία που σχηματίζει το περβάζι. Δεξιά της σκάλας με τον τοίχο να βλέπει στο κτίριο.

Ο 19χρονος προσπάθησε να διαφύγει από το περβάζι του παραθύρου στα δεξιά της σκάλας, όπως είχαν κάνει προηγουμένως άλλοι δύο νεαροί στην ομάδα του. «Ωστόσο, αφού δέχτηκε ισχυρά χτυπήματα με σπρωξίματα και κοψίματα, καθώς και μώλωπες στα όργανα, γροθιές και κλωτσιές, και καθώς συνέχιζε να δέχεται χτυπήματα, έπεσε από το περβάζι του παραθύρου στο πεζοδρόμιο. […] όπου παρόλο που έστριψε από τον πόνο και φώναζε «βοήθεια, δεν μπορώ, πονάει» και «μη με ενοχλείς άλλο» και παρόλο που ήταν φανερό ότι είχε χάσει πολύ αίμα πολύ γρήγορα, συνέχισε να δέχεται δυνατά χτυπήματα. που τον έριξε στο έδαφος από τον κατηγορούμενο, ο οποίος τον έκανε να συνεχίσει στο σημείο».

Ο στενός του φίλος, που βρισκόταν στις σκάλες και άκουγε τις κραυγές του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρια και σπασμένα όργανα, «προσπάθησε με επίδειξη μεγάλης ψυχικής δύναμης να πάει προς το μέρος του και να τον βοηθήσει. απόπειρα απέτυχε από τρεις από τους κατηγορούμενους, εκείνη τη στιγμή χτυπήθηκε στο κεφάλι με ξύλινο ραβδί που τον λύγισε, με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να μην πέσει.

Ήδη αιμόφυρτος, ο Άλκης κατάφερε να σηκωθεί και να κάνει μόλις τρία βήματα σε μια παρακείμενη ζαρντινιέρα στο πεζοδρόμιο. Λόγω της αδυναμίας του να σταθεί, όπως περιγράφεται στην απόφαση, κάθισε στο πεζοδρόμιο με την πλάτη ακουμπισμένη στη ζαρντινιέρα χωρίς να έχει καλή επικοινωνία με τον περίγυρό του. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στο σημείο με περιπολικό με τον αστυνομικό να τρέχει για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες και με τη λίγη δύναμη που του είχε απομείνει κατάφερε να δείξει με το χέρι στη βουβωνική χώρα του, όπου είχε μια πληγή στη βουβωνική χώρα του. μηρό και μουρμουρίζοντας τη λέξη «εδώ», κατέληξε λίγα λεπτά αργότερα, έχοντας ήδη χάσει περισσότερα από τρία λίτρα αίμα από τη συγκεκριμένη πληγή.

Επικαλούμενη την ιατροδικαστική έκθεση, η απόφαση αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε θανατηφόρα τραύματα στα κάτω άκρα και σε τραύμα στο κεφάλι. Κατά τη γνώμη των κριτών «δεν έχει ουσιαστική σημασία να αποδειχθεί ποιος συγκεκριμένος τραυματισμός προκλήθηκε με τη χρήση αμβλύ αντικειμένου και ποιος, για παράδειγμα, με κλωτσιές», αφού, όπως ρητά αναφέρθηκε, όλα τα χτυπήματα ήταν εξίσου θανατηφόρα.

Η πιθανή εξαπάτηση

Για την τεκμηρίωση της απόφασης των δικαστών για αλλαγή της κατηγορίας από άμεση ανθρωποκτονία σε ενδεχόμενη απάτη, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα (καθώς και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των δύο φίλων της Άλκης), επισημαίνεται: «Ναι, αν και δεν αποδείχθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ότι ενήργησαν με ευθεία δόλο, δηλαδή ότι ξεκίνησαν την επίθεση και έδρασαν αναζητώντας το αποτέλεσμα του θανάτου άλλου, με βεβαιότητα. αλλά φαίνεται ότι του αφαίρεσαν τη ζωή ενεργώντας με σκοπό να προκαλέσουν τουλάχιστον σοβαρή σωματική βλάβη. και αποδεχόμενος το ενδεχόμενο του θανάτου του για τις πράξεις του, πράγμα που έκανε».

ΑΥΤΟΣ Πιθανή δόλο, σύμφωνα με την απόφαση, προκύπτει από τα όπλα που επέλεξαν και χρησιμοποίησαν οι δράστες., από τα σημεία του σώματος που χτυπήθηκαν και ιδιαίτερα το κεφάλι και τους μηρούς του θύματος, από την πολλαπλότητα και τη μεγάλη σοβαρότητα των τραυμάτων που προκάλεσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, από την καταδίωξη και την εκτέλεση της επίθεσης τους, έχοντας σημαντικό αριθμητικό υπεροχή, καθιστώντας αδύνατο για το θύμα να προβάλει υπεράσπιση ή να δραπετεύσει. Τελικά ο Άλκης είχε πέσει στο πεζοδρόμιο από τα χτυπήματα και ενώ ούρλιαζε από τον πόνο και ήταν ήδη φανερό ότι είχε χάσει πολύ αίμα, συνέχισαν να τον χτυπούν μαζί και επανειλημμένα.

Έφεση κατά της απόφασης

Αποδεχόμενος την αίτηση της οικογένειας του Άλκη, ο εισαγγελέας Εφετών Νίκος Καλλίδης ενήργησε λίγες ημέρες μετά την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης. έφεση κατά της απόφασης, με κύριο σημείο διαφωνίας τη μετατροπή της κατηγορίας του φόνου από άμεση πρόθεση σε ενδεχόμενη πρόθεση. Αυτό σημαίνει ότι όταν η υπόθεση φτάσει στο Εφετείο, οι καταδικασθέντες θα κατηγορηθούν για φόνο πρώτου βαθμού.

Ασκήθηκε έφεση κατά τριών καταδικασθέντων που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί και από τους οποίους ο εισαγγελέας έκρινε ότι οι δύο έπρεπε να καταδικαστούν ως αυτουργοί και ο τρίτος ως ηθικός αυτουργός.

Ειδήσεις Google
monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Εργαζόμενη σε κατάστημα στη Ζάκυνθο πρόσφερε ερωτικές υπηρεσίες σε πελάτες – Συνελήφθη 45χρονος για μαστροπεία

Για μαστροπεία συνελήφθη τα ξημερώματα χθες (18.07.2024) ένας 45χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διαχειρίζεται προσωρινά επιχείρηση υγείας στην περιοχή Λαγανά της Ζακύνθου. Ο καταζητούμενος 65χρονος ιδιοκτήτης...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα», μετά τις προβοκάτσιες Ερντογάν (video)

Σε μια δύσκολη μέρα για τον Ελληνισμό, ανήμερα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από τον «Αττίλα», που οδήγησε στη διχοτόμηση της Κύπρου, του τελευταίου διαιρεμένου...

Ταξιτζής ζήτησε από τουρίστες 100 ευρώ για το Πειραιάς – Κέντρο Αθήνας και όταν θέλησαν να δουν το ταξίμετρο τους ξυλοκόπησε (video)

Οδηγός ταξί θέλησε να χρεώσει εκατό ευρώ σε λίγους τουρίστες που ήθελαν να ταξιδέψουν από το λιμάνι του Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας. Το νεαρό...

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Στράτος Τζώρτζογλου: «Δεν μπορώ να με φανταστώ ως συνταξιούχο, είμαι πολύ κοντά σε αυτό που λέμε γηρατειά»

Συνέντευξη στον Αστέρη Κασιμάτη και στο περιοδικό «ΟΚ!» παραχώρησε ο Στράτος Τζώρτζογλου. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μίλησε για το πέρασμα του χρόνου και το...

Εργαζόμενη σε κατάστημα στη Ζάκυνθο πρόσφερε ερωτικές υπηρεσίες σε πελάτες – Συνελήφθη 45χρονος για μαστροπεία

Για μαστροπεία συνελήφθη τα ξημερώματα χθες (18.07.2024) ένας 45χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διαχειρίζεται προσωρινά επιχείρηση υγείας στην περιοχή Λαγανά της Ζακύνθου. Ο καταζητούμενος 65χρονος ιδιοκτήτης...

Σεισμός στην Τουρκία – «Ταρακουνήθηκαν» πολλές περιοχές

Η τουρκική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης AFAD ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Σεισμός σημειώθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά,...

Βίντεο-σοκ: Καρχαρίας ορμά στα ρηχά παραλίας – Τρέχουν και ουρλιάζουν οι λουόμενοι

Ένα σοκαριστικό βίντεο απαθανάτισε τη στιγμή που ένας καρχαρίας ορμάει προς τους τουρίστες σε παραλία της Γκραν Κανάρια. Πλάνα δείχνει τον καρχαρία να σκίζει...