Αλλαγή ώρας – Οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν – Τη νύχτα του Σαββάτου 26 προς Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, θα κερδίσουμε μια ώρα ύπνου καθώς θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω.
Η Κυριακή 27 Οκτωβρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της θερινής ώρας, όπως ορίζει η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, από τις 04:00 π.μ. στις 03:00 π.μ.
Ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
«Σας υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ 19/01/2001. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες συσκευές αλλάζουν αυτόματα την ώρα και ποιες απαιτούν χειροκίνητη ρύθμιση. Οι περισσότερες από τις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές μας, όπως κινητά τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια, υπολογιστές και tablet, προσαρμόζουν την ώρα αυτόματα. Ωστόσο, καλό είναι να ελέγχετε αν η αλλαγή έχει γίνει και αν όχι, να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του αυτοματισμού.
Η θερινή ώρα έχει καθιερωθεί για να επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού φωτός και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί επτά μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) ξεκινά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και διαρκεί πέντε μήνες.
Η ιδέα της θερινής ώρας πρωτοαναφέρθηκε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο σε γράμμα του προς μια γαλλική εφημερίδα, στο οποίο πρότεινε να ξυπνούν οι άνθρωποι νωρίτερα για να εκμεταλλεύονται το φυσικό φως. Σήμερα, μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού εφαρμόζει την αλλαγή ώρας, καθώς πολλές χώρες στην Ασία και την Αφρική δεν συμμετέχουν, ενώ άλλες έχουν καταργήσει τη διαδικασία ή σχεδιάζουν να το κάνουν.
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει τη υποχρεωτική αλλαγή ώρας, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα μόνιμα. Στην Ελλάδα, η σχετική διαβούλευση έχει αναβληθεί επ’ αόριστον.
Η πρώτη εφαρμογή της θερινής ώρας στην Ελλάδα έγινε το 1932, αλλά εγκαταλείφθηκε. Στη δεκαετία του ’70, μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, η Ελλάδα υιοθέτησε και πάλι τη θερινή ώρα το 1975, ακολουθώντας τη γενική τάση στην Ευρώπη. Η πρώτη εφαρμογή της αλλαγής ώρας στην Ευρώπη έγινε το 1916 στη Γερμανία, προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Από το 1996, ισχύει μια ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά και το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω, για να εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως της ημέρας.