Σε ηλικία 91 ετών, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα. Η οικογένειά του εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:
«Με βαθιά θλίψη, η οικογένεια του Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο αγαπημένος μας πατέρας και παππούς, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, απεβίωσε σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024».
Η ζωή και οι αρχές του Βαρδή Βαρδινογιάννη
Γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου, ο Βαρδής ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Το 1955 αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, ακολουθώντας τα βήματα του αδελφού του, Νίκου.
Με την επιβολή της δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ως έντιμος δημοκρατικός αξιωματικός, αντέτεινε αντίσταση στο καθεστώς. Για την αντίστασή του, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε στην Αμοργό. Στη συνέχεια, συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ανεφοδιασμού των πλοίων σε περίπτωση εξέγερσης.
Η σχέση του με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Ο Βαρδής γνώρισε τη σύζυγό του, Μαριάννα, όταν εκείνη ήταν μαθήτρια σε συγγενικό της σπίτι στον Πειραιά. Ο έρωτάς τους ήταν αμοιβαίος και έντονος από την πρώτη στιγμή. Μετά την αποφοίτησή της από το Γυμνάσιο, η Μαριάννα έφυγε για την Αμερική για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, ενώ ο Βαρδής υπηρετούσε στο Ναυτικό στην Χαβάη και την Καλιφόρνια.
Παρά την απόσταση, οι δυο τους διατηρούσαν αδιάλειπτη αλληλογραφία, νιώθοντας πάντα κοντά ο ένας στον άλλον. Παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1961, με κουμπάρο τον Χρήστο Λαμπράκη, και εγκαταστάθηκαν στο διαμέρισμα της Μαριάννας στην Κυψέλη, όπου υποδέχτηκαν τα τρία πρώτα τους παιδιά.
Ο Βαρδής ξεκίνησε την επιχειρηματική του πορεία με τον αδελφό του Νίκο, ιδρύοντας έναν σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στους Καλούς Λιμένες, στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου.
Η τρομοκρατική επίθεση και η επιβίωση
Στις 20 Νοεμβρίου 1990, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δέχθηκε επίθεση από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας. Παρά τις τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του, ο Βαρδής σώθηκε χάρη στην ισχυρή θωράκιση του οχήματός του και την αποτυχία πυροδότησης μιας βόμβας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ο Χριστόδουλος Ξηρός, μέλος της οργάνωσης, παραδέχθηκε την συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας το 2002.