Ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε στο Mega ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι «ένα από τα ασφαλέστερα του κόσμου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή του περιλαμβάνει δύο σήραγγες και διαθέτει υψηλής τεχνολογίας συστήματα ασφαλείας. Οι πιθανότητες να συμβεί θανατηφόρο ατύχημα είναι μεταξύ 11.500 και 115.000 χρόνων, κάτι που δείχνει την εξαιρετική ασφάλεια του έργου.
Ο Νίκος Ταχιάος τόνισε επίσης ότι η εικόνα στις αποβάθρες του μετρό είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που είναι συνηθισμένη στην Αθήνα. «Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα κλειστό σαλόνι, ένας χώρος πολύ καθαρός και σύγχρονος», πρόσθεσε.
Η Παράδοση του Μετρό
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μετρούν αντίστροφα για την πολυαναμενόμενη παράδοση του μετρό, που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 30 Νοεμβρίου. Το βασικό δίκτυο περιλαμβάνει 13 σταθμούς, οι οποίοι είναι οι εξής:
- Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός
- Δημοκρατίας
- Βενιζέλου
- Αγίας Σοφίας
- Σιντριβάνι
- Πανεπιστήμιο
- Παπάφη
- Ευκλείδης
- Φλέμινγκ
- Ανάληψη
- 25ης Μαρτίου
- Βούλγαρη
- Νέα Ελβετία
Η γραμμή του μετρό εκτείνεται σε μήκος 9,6 χλμ. και διαθέτει δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς. Στο δίκτυο λειτουργούν 18 υπερ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι είναι πλήρως κλιματιζόμενοι και κινούνται χωρίς οδηγό, αλλά έχουν συνοδό για την εξυπηρέτηση των επιβατών.
Απουσία Κάδων και Ασφάλεια
Ο Νίκος Ταχιάος εξήγησε γιατί στο μετρό της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν κάδοι: «Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας. Δεν πρέπει να υπάρχουν τυφλά σημεία σε χώρους όπως το μετρό, καθώς είναι ευάλωτοι». Επίσης, τόνισε ότι η κίνηση των επιβατών θα καθορίσει τη συχνότητα των δρομολογίων, προσθέτοντας ότι οι Θεσσαλονικείς θα χρειαστεί να εξοικειωθούν με αυτή τη νέα καθημερινότητα.