Η μαθήτρια απομακρύνθηκε από το σχολείο για να αποφευχθεί η ίδρυση δεύτερου τμήματος.
Ένα σοβαρό περιστατικό συνέβη σε σχολείο στη Χαλκιδική, όπου μια μαθήτρια εκδιώχθηκε επειδή ήταν η 26η στο τμήμα της. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα.
Η περίπτωση αφορά το σχολείο των Σημάντρων, όπου η απόφαση για την απομάκρυνση της μαθήτριας ελήφθη με την αιτιολογία ότι η παραμονή της θα απαιτούσε τη δημιουργία ενός δεύτερου τμήματος. Έτσι, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία, η μαθήτρια αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε σχολείο μιας γειτονικής κοινότητας, που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ΣΕΠΕ Χαλκιδικής, η αστυνομία κλήθηκε στο σχολείο για να απομακρύνει την μαθήτρια και την οικογένειά της, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια.
Αντιδράσεις από συλλόγους και γονείς
Η ανακοίνωση της συσπείρωσης τονίζει ότι το περιστατικό αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή προσαρμογή των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Μετά τις διώξεις εκπαιδευτικών, τώρα έχουμε και διώξεις μαθητών, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σχολείο της γειτονιάς τους. Η περίπτωση της μαθήτριας του ΔΣ Σημάντρων, την οποία ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Χαλκιδικής στέλνει σε άλλο χωριό, είναι χαρακτηριστική. Αυτό συμβαίνει για να μην διχοτομηθεί το υπάρχον τμήμα και να επιτευχθεί η περιβόητη “εξοικονόμηση”. Μάλιστα, για να το πετύχει, έστειλε την αστυνομία στο σχολείο για να απομακρύνει την οικογένεια».
«Είναι απαράδεκτο, την ώρα που η ανησυχία για τη νέα σχολική χρονιά αυξάνεται λόγω των συγχωνεύσεων, των πολυάριθμων τμημάτων και της υποχρηματοδότησης των σχολείων, η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι της εκπαίδευσης να αντιμετωπίζουν μαθητές και γονείς σαν αριθμούς και κόστος, αγνοώντας τις παιδαγωγικές ανάγκες».
Επιπλέον, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις “εξορθολογισμού” της εκπαίδευσης, όπως η συγχώνευση τμημάτων στο 2ο ΔΣ Πολύγυρου και στο Νηπιαγωγείο Ιερισσού, που επηρεάζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.