Το υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμματίζει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο δημοσίευσης των διαθηκών, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Οι προτεινόμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να φέρουν ριζικές αλλαγές στο πεδίο του κληρονομικού δικαίου, σχεδόν 80 χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «ΝΕΑ», η δημοσίευση των διαθηκών στο Πρωτοδικείο θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν. Από τους πρώτους μήνες του 2025, η διαδικασία αυτή, η οποία αφορά τη δημοσίευση της τελευταίας βούλησης του διαθέτη και σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών κληρονομικής διαδοχής, θα μεταφερθεί στους συμβολαιογράφους μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας.
Η νέα αυτή προσέγγιση, χάρη στον θεσμικό ρόλο των συμβολαιογράφων, θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των συναλλαγών και την προστασία των πολιτών. Οι διαδικασίες θα απλοποιηθούν, επιτρέποντας στους πολίτες να ολοκληρώνουν τις αναγκαίες διαδικασίες σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.
Νέες διαδικασίες δημοσίευσης
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η διαδικασία δημοσίευσης των διαθηκών θα γίνει πιο διαφανής. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης επαλήθευσης και διασταύρωσης των απαραίτητων στοιχείων μέσω ενός ειδικού διαδικτυακού ιστότοπου.
Αυτό θα διευκολύνει τους συναλλασσόμενους να ελέγχουν τα κληρονομικά δικαιώματα των αντισυμβαλλομένων τους. Επιπλέον, οι δικηγόροι θα μπορούν να διαπιστώνουν το περιεχόμενο μιας διαθήκης χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχουν σε δύσχρηστα αρχεία των δικαστηρίων, αλλά μέσω της οθόνης του υπολογιστή τους.
Η ταχύτερη δημοσίευση διαθηκών και η εκκαθάριση σχετικών ζητημάτων αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα και στις συναλλαγές. Πηγές από τον τομέα της Δικαιοσύνης σημειώνουν ότι αυτή η σημαντική αλλαγή θα προσφέρει οφέλη σε πολλά επίπεδα, τόσο εντός όσο και εκτός του δικαστικού συστήματος. Ειδικότερα, η δημοσίευση των διαθηκών μέσω της νέας πλατφόρμας, υπό την ευθύνη των συμβολαιογράφων, εκτιμάται ότι:
– Θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από επιπλέον υποθέσεις, καθώς πολλές διαδικασίες θα μπορούν να διεκπεραιώνονται από άλλους επαγγελματίες, όπως έχει ήδη γίνει με την μεταφορά υποθέσεων που αφορούν εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων.
– Θα απελευθερώσει δικαστικούς υπαλλήλους από την υποχρέωση δημοσίευσης χιλιάδων διαθηκών κάθε χρόνο, επιτρέποντάς τους να ανταποκριθούν καλύτερα στα αιτήματα των πολιτών, ειδικά σε περιόδους που υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
– Θα απλοποιήσει τη διαδικασία δημοσίευσης, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στον συμβολαιογράφο της επιλογής τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτούν το απαραίτητο έγγραφο για τη δημοσίευση της διαθήκης, το οποίο είναι απαραίτητο για την επίλυση των κληρονομικών ζητημάτων μετά τον θάνατο του διαθέτη. Η διαδικασία αυτή θα διασφαλίζεται από την παρουσία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας ασφάλειας.
Παράλληλα, μια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελούμενη από έμπειρους νομικούς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων, εργάζεται για την αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου, προσαρμόζοντας τις διατάξεις στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου αναμένεται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025.