Κατά τη διάρκεια της ετήσιας εξερεύνησής τους στο μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου των πηγών του ποταμού Αγγίτη, τα μέλη της σπηλαιολογικής ομάδας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Καβάλας 1933 βρέθηκαν μπροστά σε μια απρόσμενη εικόνα.
Φέτος, οι σπηλαιολόγοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η στάθμη του νερού στο μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα χαμηλή, «η χαμηλότερη των τελευταίων ετών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους. Αυτή η μείωση της στάθμης του νερού αποδίδεται στις αυξημένες θερμοκρασίες και στις μειωμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, γεγονός που υπογραμμίζει τις επιπτώσεις που έχουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στους καρστικούς υδροφορείς και το παγκόσμιο κλίμα.
Στην εξερεύνηση συμμετείχαν συνολικά δεκατρία μέλη του Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933, τα οποία είχαν λάβει άδεια από την Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας. Το σπήλαιο «Πηγών Αγγίτη» (Μααράς) τροφοδοτείται υδρολογικά από το Μενοίκιο όρος και τις καταβόθρες του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου, προσφέροντας ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Η επίσκεψη περιλάμβανε εντυπωσιακές αίθουσες με μεγάλες διαστάσεις και σπηλαιοθέματα, αλλά η πιο αξέχαστη στιγμή ήταν η ανακάλυψη της χαμηλής στάθμης νερού. Οι σπηλαιολόγοι τόνισαν ότι το μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου θεωρείται ακόμα πιο εντυπωσιακό για όσους έχουν την ευκαιρία να το δουν από κοντά, καθώς δεν είναι προσβάσιμο στους χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν όλο τον χρόνο για να θαυμάσουν το σπήλαιο.
Το σπήλαιο βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Δράμας, στην κοινότητα Κοκκινογείων του δήμου Προσοτσάνης, και είναι το μόνο εκμεταλλεύσιμο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα. Το φυσικό περιβάλλον εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, ενώ οι καταρράκτες που σχηματίζονταν στο φαράγγι κατά την περίοδο επάρκειας νερού δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση του σπηλαίου είναι απογοητευτική για όσους το επισκέφθηκαν στο παρελθόν, καθώς αντικρίζουν ένα σχεδόν στεγνό φυσικό τοπίο.