«Αυτός που θα καταφέρει να διατηρήσει το όραμα και το όνειρο ζωντανό μέσα του, σίγουρα θα το κατακτήσει», δήλωσε η 27χρονη Αντωνία Φογκτ, κορυφαία επιστήμονας στον τομέα της έρευνας βλαστοκυττάρων και κατά του καρκίνου. Η αφοσίωσή της στα όνειρα και τους στόχους της την οδήγησε στην κορυφαία θέση της λίστας Forbes 30 Under 30 για την έρευνα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Αντωνία και η οικογενειακή της υπερηφάνεια
Η Αντωνία Φογκτ έχει καταφέρει να οικοδομήσει μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή καριέρα, με πολλές διακρίσεις. Σε ηλικία 17 ετών απέκτησε την κόρη της, την Ιόλη, την οποία μεγαλώνει μόνη της. Η οικογένειά της νιώθει διπλή περηφάνια, καθώς και ο αδελφός της, Κίμων-Αριστοτέλης, περιλαμβάνεται στη λίστα Forbes 30 Under 30. Ο Κίμων σπούδασε στο Harvard, όπου δούλεψε ως επικεφαλής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών και ίδρυσε τη δική του εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για προκλήσεις στον τομέα της υγείας.
Μια ευκαιρία για έμπνευση
«Ένιωσα πολύ χαρούμενη και ιδιαίτερα ευγνώμονη», δήλωσε η Αντωνία στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι η ανάδειξή της στη λίστα Forbes 30 Under 30 της δίνει την ευκαιρία να εμπνεύσει και άλλους νέους. «Πρέπει να μην πτοούνται από τα εμπόδια, γιατί όποιος διατηρεί το όραμα ζωντανό, σίγουρα θα το πετύχει», τόνισε.
Η εκπληκτική ακαδημαϊκή της πορεία
Η Αντωνία αποφοίτησε από το λύκειο στη Θεσσαλονίκη και το 2020 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον τομέα των Ιατρικών και Θετικών Επιστημών με τον υψηλότερο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το Πανεπιστήμιο του Στερλίνκ στη Σκωτία απέκτησε πτυχίο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας, ενώ εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στην έρευνα κατά του καρκίνου. Το 2018 συμμετείχε σε έρευνα στο Institute Curie στη Γαλλία, και το 2019 επιλέχθηκε με πλήρη υποτροφία για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Illinois Champaign Urbana, εστιάζοντας στο Glioblastoma. Από το 2020, είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge με πλήρη υποτροφία και έχει αναλάβει ρόλους διδασκαλίας.
Η μοναδική της εμπειρία ως μητέρα
Η Αντωνία έχει αναλάβει ηγετικούς ρόλους σε ιατρικές εταιρείες, ιδρύοντας το 2021 την Εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής του Cambridge, της οποίας είναι πρόεδρος. Επίσης, είναι πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας του Cambridge και από το 2020 είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής MCR του Κολλεγίου της. Ως επιστήμονας και μόνη μητέρα, εργάζεται σκληρά για να προσφέρει ευκαιρίες σε ταλαντούχους φοιτητές και έχει ξεκινήσει μια υποτροφία στο κολέγιο της για γονείς φοιτητές.
Μήνυμα προς τους νέους
Απευθυνόμενη στους νέους, η Αντωνία είπε: «Δείτε κάθε δυσκολία με ευγνωμοσύνη ως ευκαιρία για μάθηση. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για όσους έχουν όραμα και πίστη. Μείνετε ταπεινοί, βοηθήστε τους γύρω σας και χρησιμοποιήστε τη γνώση σας για το κοινό καλό».
Η πορεία του Κίμωνα-Αριστοτέλη Φογκτ
Ο Κίμων-Αριστοτέλης Φογκτ έχει διακριθεί σε Εθνικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες στην Ελλάδα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στις ΗΠΑ με υποτροφίες και εργάστηκε στο Carnegie Mellon University, αναπτύσσοντας αλγόριθμους AI για την ανίχνευση δυσλειτουργιών μέσω EEG. Ιδρύοντας τη Sporo Health, συνεργάζεται με κορυφαίους αποφοίτους πανεπιστημίων όπως το MIT και η Ιατρική Σχολή του Yale.
Η σημασία της σκληρής δουλειάς
«Η συμπερίληψή μου στη λίστα του Forbes 30 Under 30 είναι αναγνώριση για την σκληρή δουλειά όλων αυτών των χρόνων και πηγή κινήτρου για να συνεχίσω», ανέφερε ο Κίμων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αυτή η διάκριση αντανακλά την ομαδική μας προσπάθεια και την επιμονή μας».
Καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Ο Κίμων τόνισε την ανάγκη για περισσότερη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και ενθάρρυνε τους νέους να σκεφτούν καινοτόμες ιδέες. «Η διάκριση αυτή είναι μόνο η αρχή και ανυπομονώ να δω πού θα μας οδηγήσει η επόμενη φάση», πρόσθεσε, εκφράζοντας την επιθυμία του να αναπτύξει τις λύσεις τους στην Ελλάδα, για τα ελληνικά νοσοκομεία και τους ιατρούς.
Το όραμα για το μέλλον
Ο Κίμων πιστεύει ότι από τις δυσκολίες προκύπτουν τα καλύτερα αποτελέσματα. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας», δήλωσε, εκφράζοντας την αγάπη του για την πατρίδα του και την επιθυμία του να συμβάλει στην ανάπτυξή της.
This rewritten article maintains the original HTML structure while enhancing clarity and flow, ensuring it remains engaging and informative for a broader audience.