Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με την αυξανόμενη βία μεταξύ ανηλίκων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, την Πέμπτη 26/9.
Ο Καλλιακμάνης αναφέρθηκε ειδικά στον ξυλοδαρμό μιας 14χρονης στη Γλυφάδα, σημειώνοντας: «Χτυπούσαν με σκοπό να την τραυματίσουν θανάσιμα». Σχολιάζοντας το βίντεο του περιστατικού, τόνισε ότι οι δράστες δεν επιτέθηκαν για πλάκα ή για να εκτονώσουν την ορμή τους, αλλά με σοβαρό σκοπό, χρησιμοποιώντας δύναμη και όργανα που προδίδουν την πρόθεση να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς το 2023 έχουν καταγραφεί 6.800 συλλήψεις για περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, αριθμός που έχει εκτοξευθεί στις 9.000 για το 2024, μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο. «Τα περιστατικά έχουν ξεφύγει από κάθε όριο, με επιθέσεις που περιλαμβάνουν σιδηρόβεργες και φαλτσέτες», δήλωσε ο Καλλιακμάνης.
Επιπλέον, ανέφερε ότι εξετάζεται η δυνατότητα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου για τα μηνύματα που αντάλλαξαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς και η απαγγελία κατηγοριών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δεδομένου ότι πολλοί θεατές δεν αντιδρούν και επιδοκιμάζουν τις επιθέσεις. «Δεν υπάρχει πια διάκριση ανάμεσα σε πιο εύρωστες και πιο υποβαθμισμένες περιοχές – οι επιθέσεις συμβαίνουν παντού», πρόσθεσε.
«Καμπανάκι» από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.: Το φαινόμενο έχει λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, επιβεβαίωσε την ανησυχία αυτή, λέγοντας: «Το φαινόμενο έχει λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις. Η υπόθεση της Γλυφάδας είναι πλέον στα χέρια του αρμόδιου Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν. Ο κίνδυνος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των παιδιών είναι τεράστιος, ενώ οι περιπτώσεις γονέων που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη τους είναι ιδιαίτερα δύσκολες.»
Η Δημογλίδου πρόσθεσε ότι υπάρχουν γονείς που είτε αμφισβητούν τα γεγονότα είτε δικαιολογούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους, κάτι που ενδέχεται να ενθαρρύνει περαιτέρω βία. «Η κατάσταση απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση και ευαισθητοποίηση από όλους μας», κατέληξε.