Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, προχωρά σε παρέμβαση μέσω εγκυκλίου, απευθυνόμενη σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας, με αφορμή την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη.
Στην εγκύκλιο, η κυρία Κλάπα επισημαίνει την ανάγκη οι δικαστές να εκτελούν τα καθήκοντά τους με ευπρέπεια και να αποφεύγουν σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν απαξιωτικά ή υποτιμητικά. Αυτά τα σχόλια θα μπορούσαν να υποδηλώνουν διακριτική μεταχείριση πολιτών, ανάλογα με το φύλο ή τη θρησκεία τους. Αν και η εγκύκλιος έχει γενικό χαρακτήρα, αποτελεί έμμεση, αλλά σαφή κριτική σε πρόσφατη συμπεριφορά εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διάρκεια της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος έκανε ερωτήσεις και σχόλια κατά την κατάθεση της γυναίκας που τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού.
Η πρόεδρος τονίζει ότι η συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος. Υπογραμμίζει ότι «η ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών είναι επιτακτική, προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».
Επιπλέον, η κυρία Κλάπα αναφέρει ότι «η ακεραιότητα και η ευπρέπεια των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους συνίσταται στην αποφυγή ευνοιοκρατίας, μεροληψίας ή διακρίσεων, και στην τήρηση ψυχραιμίας και σεβασμού προς όλα τα μέρη της διαδικασίας, χωρίς να εκφέρονται σχόλια ή παρατηρήσεις που βασίζονται σε προσωπικές αντιλήψεις ή προτιμήσεις».
Τέλος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι «κατά την εκδίκαση υποθέσεων, όπου οι διάδικοι ενδέχεται να είναι θύματα διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να αναγνωρίζουν αυτές τις καταστάσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η συμπεριφορά τους να ενισχύει τη δημόσια εμπιστοσύνη και τον σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».