Από το καλοκαίρι του 2025, θα τοποθετηθούν στους δρόμους της Αττικής 1.000 σύγχρονες κάμερες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν μια σειρά από τροχαίες παραβάσεις, όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και η χρήση κινητού τηλεφώνου. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο «Κυβερνητικό Σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών», το οποίο παρουσίασαν οι Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ότι η προμήθεια των καμερών θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με παραχώρηση για μια δεκαετία. Ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους.
Αυτές οι κάμερες θα είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και θα μπορούν να ανιχνεύουν αυτόματα παραβάσεις. Θα φωτογραφίζουν το εμπρός μέρος των οχημάτων, καταγράφοντας παραβάσεις όπως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή η χρήση κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, πριν εφαρμοστεί αυτή η δυνατότητα, θα πρέπει να εγκριθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αν και παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες.
Για παράδειγμα, στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας καμερών σε μόλις 5 οδικά σημεία, καταγράφηκαν περισσότερες από 10.000 κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου από τους οδηγούς. Τα πρόστιμα από αυτές τις παραβάσεις ανήλθαν σε 6,8 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 4,2 εκατομμύρια ευρώ.
Η διαδικασία από την καταγραφή της παράβασης έως την πληρωμή της κλήσης
Το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα αναπτυχθεί στοχεύει στην εξάλειψη των πολυάριθμων καθυστερήσεων που παρατηρούνται από την καταγραφή μιας τροχαίας παράβασης μέχρι την τελική πληρωμή της κλήσης. Όταν, για παράδειγμα, ένας οδηγός περάσει με κόκκινο φανάρι, θα λαμβάνει ένα SMS που θα τον ενημερώνει ότι ελέγχεται για τροχαία παράβαση.
Η κλήση θα αποστέλλεται στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη, όπου θα μπορεί να δει τα στοιχεία της παράβασης και να καταθέσει ηλεκτρονικά ένσταση. Η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ θα υπάρχει αυτόματη ενημέρωση του συστήματος ποινών και ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για τις παραβάσεις που το απαιτούν.
Η διαδικασία που θα ακολουθείται περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- Συλλογή συμβάντων
- Ασφαλής μεταφορά δεδομένων
- Αξιολόγηση από το γραφείο υποστήριξης
- Έκδοση Αστυνομικής Απόφασης
- Αποστολή κλήσης
- Διαδικασία ένστασης
- Πληρωμή κλήσης
- Ολοκλήρωση διαδικασίας