13.6 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚύρια θέματαΟ φωτογράφος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων: Οι δηλώσεις του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα στο...

Ο φωτογράφος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων: Οι δηλώσεις του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα στο Reader

Ο σπουδαίος φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, πιστός στο «ραντεβού» με την ιστορία και τη μνήμη, βρέθηκε και φέτος στο Πολυτεχνείο, για να τιμήσει τους φοιτητές και τους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στις 17 Νοεμβρίου από τη Χούντα.

Ο φακός της Eurokinissi κατέγραψε τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα στο Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων, εκεί όπου η εμβληματική φωτογραφία του με το τανκ να σπάει την πύλη του ιδρύματος έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας | Eurokinissi

 

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας | Eurokinissi

 

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας | Eurokinissi

 Αξιοσημείωτες δηλώσεις του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα στο Reader

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ως φωτορεπόρτερ, ξεκίνησε την καριέρα του σε εμπόλεμες περιοχές, όπως στον Πόλεμο των Έξι Ημερών στη Μέση Ανατολή. Ακολούθησαν πολλές αποστολές που τον καθόρισαν ως έναν από τους πιο έμπειρους φωτορεπόρτερ του AP. «Είναι διαφορετικό να καλύπτεις έναν πόλεμο στο εξωτερικό και διαφορετικό να βρίσκεσαι σε μια αιματοχυσία στη χώρα σου. Σε αυτό το σημείο μεγάλωσες. Το βάρος είναι μεγαλύτερο» αναφέρει.

Φτάνουμε έτσι στον ταραγμένο Νοέμβρη του 1973. Οι ψιχάλες είχαν σταματήσει και ο ουρανός είχε καθαρίσει. «Δεν άκουγα τίποτε άλλο εκτός από τον θόρυβο εκείνων των ημερών. Η ένταση ήταν τεράστια» θυμάται. «Στις 15 Νοεμβρίου, το πρωί, μαθαίνουμε ότι κάτι συμβαίνει στο Πολυτεχνείο. Παίρνω τις κάμερες και φεύγω για εκεί. Οι φοιτητές κρέμονταν στα κάγκελα, φωνάζοντας συνθήματα. Όσο περνούσε η ώρα, ο κόσμος όλο και αυξανόταν, περιλαμβάνοντας όχι μόνο φοιτητές, αλλά και εργάτες και υπαλλήλους. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν αρχικά για τον Νόμο 1347 περί υποχρεωτικής επιστράτευσης, με τη Χούντα να προσπαθεί να «σπάσει» το φοιτητικό κίνημα. Στη συνέχεια, οι φοιτητές ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στα Πανεπιστήμια και, τελικά, την πτώση της Χούντας. Ήταν αποφασισμένοι και αυτό ήταν φανερό» προσθέτει.

«Μπήκαμε μέσα στο Πολυτεχνείο και εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση που υπήρχε. Είχαν ήδη στήσει ραδιοφωνικό σταθμό και φαρμακείο. Εξωτερικά, η αστυνομία άρχισε να ρίχνει πλαστικές σφαίρες. Είδα πολλά παιδιά τραυματισμένα μπροστά στα μάτια μου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ιστορικής κατάληψης, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας συνέχιζε να φωτογραφίζει τα γεγονότα. Την επόμενη ημέρα, στις 16 Νοεμβρίου, οι φοιτητές είχαν καλέσει δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ για να δείξουν πώς λειτουργούσε η κατάληψη του ΕΜΠ. «Η Χούντα είχε βγάλει τον στρατό στους δρόμους και πυροβολούσαν στο ψαχνό. Υπήρχαν στρατιώτες στα γύρω κτίρια, ενώ επεισόδια εκδηλώνονταν σε διάφορα σημεία του κέντρου. Οι φοιτητές έγραφαν συνθήματα σε λεωφορεία και μοίραζαν προκηρύξεις που τύπωναν μέσα στο ΕΜΠ. Ωστόσο, κάποια στιγμή έπρεπε να επιστρέψω στο γραφείο μου για να τυπώσω τις φωτογραφίες της ημέρας» αναφέρει, προσθέτοντας ότι αν μπορούσε, θα ήθελε να τυπώνει και να φωτογραφίζει ταυτόχρονα.

Η νύχτα είχε πέσει και οι σκιές κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας βρισκόταν στο γραφείο του όταν άκουσε έναν γνώριμο ήχο. «Άκουσα τις ερπύστριες. Τα τανκς ήταν στους δρόμους ξανά. Ενημέρωσα τον διευθυντή μου, Phil Dopoulos, λέγοντάς του να προσέξει. Εκείνος, τρομαγμένος, μου είπε ”Shit man! Είναι τανκς. Πάρε τις μηχανές σου και πήγαινε”». Ωστόσο, φοβόταν να πάει μόνος του και τελικά πείθει τον διευθυντή του να τον συνοδεύσει. «Μπήκαμε στο αυτοκίνητό του, μια λαδί Τζάγκουαρ, και κατεβήκαμε την Πανεπιστημίου, προσπαθώντας να μην ξεχωρίζουμε» εξηγεί.

«Στις 02:55 το τανκ γύρισε τον πυργίσκο του αντίθετα από το Πολυτεχνείο. Νόμισα ότι θα φύγει, αλλά γελάστηκα. Ο οδηγός μάρσαρε και το άρμα έβγαλε ένα μεγάλο σύννεφο καπνού, ετοιμάζοντας να πέσει πάνω στην πύλη του Πολυτεχνείου. Έπεσε δύο φορές, ισοπεδώνοντας τα κάγκελα και ένα αυτοκίνητο, που αργότερα έμαθα ότι ανήκε στον Πρύτανη. Ήμουν σοκαρισμένος, αλλά όταν κρατάς τη φωτογραφική μηχανή, πρέπει να παραμερίζεις τα συναισθήματα. Οι φοιτητές που ήταν πάνω στα κάγκελα έπεφταν στο έδαφος σαν πορτοκάλια από μια πορτοκαλιά. Δεν ξέρω αν κάποιοι σκοτώθηκαν εκεί, αλλά άκουγα εκατοντάδες πυροβολισμούς και βογκητά».

Στον χαμό, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας φτάνει μέχρι τη μέση της Πατησίων, όπου τραβά ίσως τη σημαντικότερη φωτογραφία του. Το άρμα μάχης είναι στο προαύλιο και μόνο το κανόνι του διακρίνεται. Αυτή η εικόνα αποδεικνύει ότι το τανκ που είχε φωτογραφίσει προηγουμένως είχε ρίξει την πύλη.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο