Η επιστολή της Nexans την περασμένη εβδομάδα ενεργοποίησε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Υπήρξαν κάποιες καταρχάς υποχωρήσεις, αλλά και νέες προτάσεις.
Η προθεσμία που είχε θέσει η γαλλική εταιρεία Nexans έληξε χθες, αναφέροντας πως αν δεν επιλυθούν οι διαφωνίες που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο, θα σταματήσει την παραγωγή του καλωδίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Nexans παραχώρησε μια μικρή παράταση λίγων ημερών για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα.
Οι επαναλαμβανόμενες συσκέψεις των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες συμμετείχαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ήταν κρίσιμες για την επίλυση των ρυθμιστικών θεμάτων και των διαφορών που σχετίζονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται σήμερα (3 Σεπτεμβρίου 2024) να διεξαχθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των ρυθμιστικών αρχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και της Nexans.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, μπορεί να προταθεί ότι η κυπριακή πλευρά θα αναλάβει να καταβάλει 125 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να καλυφθεί το «κενό» που έχει αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Ο ΑΔΜΗΕ έχει τονίσει ότι, αν δεν ξεκινήσει η ανάκτηση εσόδων κατά την κατασκευαστική φάση του έργου, θα υπάρξει ζημία ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Για να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόταση, πηγές αναφέρουν ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν τα τέλη χρήσης του δικτύου. Για να περιοριστεί η επιβάρυνση στους καταναλωτές, το κόστος της αύξησης θα καλυφθεί από έσοδα που θα προκύψουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2.
Αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ενδεχόμενη συμφωνία. Πηγές επισημαίνουν ότι η συμφωνία θα επιδιώξει να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της απόφασης της κυπριακής ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΕΚ) σχετικά με το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC), για το οποίο αναμένονται εξελίξεις μέχρι την Παρασκευή (6 Σεπτεμβρίου 2024).
Η πιθανή συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για να δοθεί το Full Notice to Proceed, στέλνοντας το μήνυμα ότι έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προσελκυστούν επενδυτές. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνάντηση της Δευτέρας, η οποία θα συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο, αναβλήθηκε. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι συζητήσεις συνεχίστηκαν καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βρει λύση πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Από την πλευρά της, η Λευκωσία δεν ήθελε να «φορτωθεί» την αποτυχία αυτού του φιλόδοξου έργου.